Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat Programul național „Familia”

Imagine simbol, sursa: timpul.md

Familiile cu copii vor beneficia de suport suplimentar din partea statului în cadrul Programului național „Familia”. Inițiativa a fost lansată astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a prezentat acțiunile și categoriile de cetățeni incluse în pachetul de măsuri, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a anunțat despre crearea site-ului familia.md, unde vor fi prezentate informații despre program, suportul acordat și datele de contact necesare. „Ne dorim să fim alături de părinți, întrucât copiii sunt prioritatea noastră. Astfel, începând cu luna octombrie, părinții vor primi câte 1000 de lei lunar, până la vârsta de doi ani a copilului. Acest suport va fi unul suplimentar la indemnizația unică primită la naștere și va fi plătit indiferent dacă părinții au fost asigurați social sau au avut contribuții sociale. De suportul respectiv vor beneficia 63 de mii de copii, fiind alocat un buget de 76 de milioane de lei (aproximativ 3,8 mln de euro) pentru anul curent”, a spus Marcel Spatari.

De asemenea, se va majora de la 370 de lei până la 500 de lei indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină. Totodată, ministrul a specificat că, începând cu luna septembrie, părintele va putea opta pentru o indemnizație de 90% din salariul pe ultimele 12 luni, dacă alege să o ia până la vârsta de un an și două luni a copilului. La fel, rămân valabile opțiunile existente.

Oficialul a anunțat că, 25 de mii de copii vor putea beneficia de o indemnizație de până la 4000 de lei, în cazul în care familia necesită suport pentru îngrijirea/tratarea copilului bolnav, sau există necesitatea de prevenire a situațiilor de risc. „Pentru a beneficia de această sumă, este necesar ca persoanele să se adreseze la structura socială teritorială. La fel, pregătim un Regulament destinat tinerilor familii prin care vom acorda mai multe opțiuni de creștere și îngrijire a copilului. Este vorba de crearea mini-creșelor de tip familial, ce vor putea fi frecventate de copii de la vârsta de patru luni. Cadrul legal în acest sens urmează a fi implementat începând cu anul 2023. Totodată, vor fi create noi opțiuni ca părinții să poată beneficia de un program de muncă flexibil pentru a putea îngriji copilul”, a menționat Marcel Spatari.

La fel, ministrul a subliniat că, datorită suportului acordat de UNICEF Moldova, va fi acordat un ajutor suplimentar copiilor aflați în dificultate, în perioada septembrie 2022 – septembrie 2023. Astfel, începând cu luna curentă, va fi majorată indemnizația lunară de la 1400 la 2074 de lei pentru 1056 de copii aflați în plasament în serviciul de asistență parentală profesionistă și casele de tip familial. Totodată, măsura prevede acordarea unui ajutor de 1000 de lei lunar asistenților parentali profesioniști și părinților educatori, iar copiii cu dizabilități sau cei care au rămas fără întreținător vor primi un ajutor unic de 1500 de lei. Oficialul a declarat că vor fi căutate soluții ca măsurile să continue și după septembrie 2023. Acesta a îndemnat cetățenii să apeleze la structurile teritoriale de asistență socială pentru a beneficia de ajutoarele aprobate în cadrul Programului național „Familia”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *