Hărțuirea, victimizarea și discriminarea ar putea fi sancționate

Imagine simbol, sursa: wordpress.com

Hărțuirea și victimizarea ar putea fi sancționate. În acest sens a fost propus un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți mecanismele de protecție împotriva discriminării a fost avizat pozitiv în ședința de astăzi a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, transmite zdg.md.

Proiectul de lege a fost elaborat în contextul Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și are scopul de a înlătura deficiențele cadrului normativ în acest domeniu.

Prin această inițiativă legislativă se propune extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional. Autorii documentului mai propun completarea Codului contravențional cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane pe baza criteriilor de rasă, culoare, naționalitate, origine națională și etnică, origine și statut social, limbă, religie sau convingeri, sex, identitate de gen, vârstă, dizabilitate, statut HIV, stare de sănătate, opinii politice, avere, naștere, orientare sexuală, statut matrimonial sau orice alt criteriu. De menționat că hărțuirea de conotație sexuală rămâne a fi sancționată de Codul penal.

Totodată, Legea cu privire la asigurarea egalității ar putea fi completată cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat și de celelalte comisii, iar, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *