FOTO/ Agricultorii din Ungheni au ieşit la un protest pașnic

Zeci de fermieri din raionul Ungheni și-au scos marți, pe 20 septembrie, tehnica agricolă din dotare și s-au adunat, în semn de protest, pe traseul Ungheni – Chișinău, la ieșirea din orașul Ungheni.

Protestatarii spun că autorităţile nu şi-au îndeplinit promisiunile, iar prețurile majorate la resursele necesare producerii agricole, costul mic la producția agricolă, dar și seceta din anul acesta i-ar fi afectat puternic pe agricultori. Iar o soluție pentru a fi rezolvate unele probleme, ar fi declararea stării de urgență în agricultură, o spun la unison, fermierii.

„Protestul dat a fost o decizie comună a producătorilor, să facem o mică atenționare guvernării că ceea ce se întâmplă nu este bine. În urma încercării agricultorilor de a ieși la contact cu guvernarea și cu factorii de decizie s-au soldat cu blocaje sau cu dezacordul de a se întâlni cu noi. Este un șir mic de revendicări care au fost transmise și prezentate autorităților centrale”, a afirmat Alexandru Brânză, agricultor, fondator al Asociației Forța Fermierilor.

Printre revendicările cerute guvernului de către agricultori sunt cele de amânare a plăților către creditori, acordarea dreptului de a utiliza acumularea de TVA în cont, pentru achitarea impozitelor funciare și cele salariale, dar și introducerea stării de urgență în agricultură. „Noi cerem niște mecanisme care ne-ar ușura starea tuturor. Declarând stare de urgență este mai ușor de negociat cu toți creditorii, cu băncile, cu cei care ne furnizează input. Și asta este minimul ce ar putea ei să facă”, mai afirmă Alexandru Brânză.

Prezent la protest, Igor Gurdiș din Teșcureni, și-a expus nemulțumirile, referitor la impasul în care se află agricultorii. „Am ieșit la protest, deoarece guvernarea actuală nu ne soluționează problemele care au apărut anul acesta, din cauza secetei. Suntem foarte afectați, măsurile luate de ei sunt la zero. În primul rând, să acorde stare excepțională ca să putem lupta cu inputurile. Porumbul este afectat la 90%, floarea – soarelui la 60% e afectată. E grav, nici cheltuielile nu le putem acoperi”, afirmă dânsul.

De aceași părere este și Nina Movileanu din Petrești, care se arată îngrijorată de faptul că agricultorii, nu fac față scumpirilor din ce în ce mai mari „Eu aș spune că e un an foarte greu. Pentru că s-au scumpit toate: de la cele mai mici piese de schimb, până la inputurile de care noi avem nevoie”, a afirmat agricultoarea.

„Prețurile exagerate la combustibil, la îngrășăminte, semințe, fertilizanți ne sufocă. Iar prețurile la producție, dimpotrivă, scad și de aici se încep toate problemele. A mai fost anul acesta un an secetos și cei care mai au credite – e catastrofă. Dacă nu se implică statul, va fi o problemă”, o completează Dumitru Frasin, agricultor din Florițoaia Veche

La final, Alexandru Brînză a subliniat că semnalul pe care l-au avut de transmis autorităților prin măsura de protest, a fost realizat. „Urmează deja să-și facă concluziile guvernarea și să vină cu răspunsuri la revendicările noatre. Suntem o forță a fermierilor și în afară de revendicările și drepturile noatre nu avem nevoie de nimic…” a conchis dânsul.

Concomitent protestul a avut loc în 15 locuri și au participat 20 de raioane, la care au participat peste 1000 de persoane.

Tatiana Tesliuc 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *