Un bărbat din Cetireni deține o colecție de articole din zestrea neamului
Tudor Dragan este conducătorul formației artistice „Ciutura” din satul Cetireni. Pe lângă faptul că el cântă la acordeon și face parte dintr-un colectiv format doar din femei, are o pasiune – de a colecta obiecte vechi.
Deține acasă patru colecții frumoase de lucruri vechi. Una este formată din obiecte de lut, alta – din obiecte de ceramică, cea de-a treia include obiecte muzicale. A patra colecție este „Din zestrea neamului”, cum a denumit-o el. Aceasta conține broboade, batiste pentru femei, țoale, prosoape, fețe de pernă și de masă, cearșafuri, diverse broderii și păretare (covoare mici, puse pe perete). „De mic, am această pasiune, încă de când mama ținea acasă astfel de obiecte. Ba chiar am încercat și să croșetez cândva”, spune el, zâmbind.
Unele obiecte le cumpără, altele îi sunt date „de pomană”, povestește el. Știe și ce obiecte vechi au oamenii din sat, pe care le-ar dori în colecția lui. Îi place să meargă la oamenii din regiune, să descopere lucruri și informații noi sau, pur și simplu, să stea de vorbă cu ei: „Atunci când intru într-o casă și văd aceste frumuseți, nu pot să-mi rup ochii. Scot imediat aparatul și le fotografiez”.
Nu se va opri la obiectele pe care le-a strâns, își dorește să adune în colecția sa tot mai multe articole. A adunat într-atât de multe, încât nici nu le mai știe numărul. Pe unele le folosește atunci când colectivul pe care-l conduce evoluează pe scenă.
„Folosim broboadele atunci când e frig. Le spălăm, le călcăm și membrele formației le poartă cu mare drag și mândrie”, spune el, menționând că toate acestea i-au fost donate de femeile care știau că are o pasiune pentru articolele brodate.
„Atunci când vorbești de broboadă, batiste, fețe de mese sau de pernă, te duce imediat gândul la o femeie. Și ce dacă eu sunt bărbat? Prea mult îmi plac. Așa și a început colecția mea de articole „Din zestrea neamului”. Atunci când omului îi place ceva, el va face tot posibilul să-l aibă”, ne spune Tudor Dragan.
Nu crede în stereotipuri, e convins că pasiunea nu ține cont de gen și că orice muncă poate fi făcută și de femeie, și de bărbat. Îi place să facă curățenie prin casă și, atunci când este nevoie, gătește.
Tudor Dragan spune că, pentru nimic în lume, nu ar da colecția „Din zestrea neamului”… nici măcar la muzeu. Prea tare îi place și ține la ea. Iată de ce vrea să o lase moștenire fiului său. Pe celelalte trei colecții le-ar da cu plăcere, căci ele au fost colecționate pentru a fi duse la muzeu: „Au fost mai multe încercări de a deschide un muzeu în sat, dar fără succes. Sper că vom avea un muzeu al satului nostru și aceste obiecte își vor găsi locul acolo, pentru a putea fi admirate de mai multă lume”.
___________________________________________________________________________________________
Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns