Sfârșitul acestei săptămâni aduce un adevărat spectacol pe cerul nopții. Află când va avea loc ploaia de stele

Imagine simbol, sursa: anidescoala.ro

Luna august, aduce pe cerul nopţii cea mai spetaculoasă ploaie de stele căzătoare (persidele) de peste an. Fenomenul atinge apogeul în intervalul 11-13 august și poate fi văzut fie la miezul nopții, fie înainte de răsăritul soarelui.

Pentru a putea vedea Perseidele din acest an, nu este nevoie neapărat de un telescop. Trebuie să alegeți un loc cât mai puțin poluat luminos și să vă întindeți pe o pătură pentru a avea o vizibilitate cât mai bună.

Cu toate că Perseidele sunt active încă de la jumătatea lunii iulie și până spre finalul lui august, mai exact în perioada 17 iulie-26 august 2022, există o singură noapte în care acestea se pot vedea cel mai bine.

În anul 2022, în noaptea din 12 spre 13 august, la ora 04 dimineața, spectacolul va atinge momentul maxim de activitate.

Specialiștii în astronomie spun că atunci când cerul este senin și nu există alte lumini artificiale se pot observa chiar și 100 de meteori pe oră. Cu toate acestea, în general, numărul lor ajunge la 60-70 pe oră.

Ce sunt Perseidele:

Perseidele reprezinta o ploaie de meteoriți, generată de trecerea planetei Terra prin resturi, bucăți de gheață și rocă, lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, care a trecut ultima oară aproape de Pământ în 1992. Perseidele ating apogeul atunci când Pământul trece prin zona cea mai densă și cea mai prăfuită a acestui conglomerat de „resturi spațiale” în perioada 11-13 august.

Perseidele au o temperatură de peste 1.650 grade Celsius și se mișcă cu o viteză de 133.200 mph (214.365 km/h). Aproape niciunul dintre fragmente nu cade pe Pământ, iar dacă se întâmplă acest lucru, se numește meteorit. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Perseide 2022. Ca să poți vedea ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să cauți punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus. Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *