Iaroslav Buchili, tânărul unghenean care a reușit, în doar trei ani, să obțină rezultate impresionante în armwrestling

Iaroslav Buchili, un tânăr unghenean, a reușit, în doar trei ani, să obțină rezultate impresionante în domeniul armwrestling-ului, dar și să dezvolte la Ungheni acest sport, prin antrenarea tinerilor doritori.

 Notă: Armwrestling este un sport de forță între doi participanți, ce constă în prinderea palmelor, fixarea coatelor într-un plan orizontal și împingerea brațului adversarului până ce dosul palmei unuia dintre competitori ajunge în planul cotului. Învingătorul competiției este declarat cel care are brațul deasupra, în timp ce adversarul său atinge cu dosul palmei suprafața pe care se desfășoară întrecerea.

În pofida faptului că are o dizabilitate locomotorie înnăscută a mâinii drepte, nu l-a împiedicat pe Iaroslav să își testeze anumite limite și să obțină rezultate remarcabile, clasându-se la campionatele naționale, europene și mondiale de armwrestling, printre locurile de frunte.

Ceea de ce are nevoie pentru a câștiga, este de o reacție bună, disciplină, rezistență suficientă și mușchi puternici ai mâinii și antebrațului stâng, spune Iaroslav.

 Participarea la campionate și titlurile obținute în ultimii trei ani

Concentrare, rezistență, reacție și forță – sunt doar unele din calitățile pe care le posedă Iaroslav Buchili, atunci când se antrenează, dar și participă la campionatele de armwrestling atât naționale, cât și internaționale.

În doar trei ani, de când a început să practice acest gen de sport, a adunat în palmaresul său numeroase victorii, devenind dublu campion național la categoria 85 kg, para-dizabilități locomotorii, suferința membrelor superioare, dar și s-a poziționat pe al treilea loc, la Campionatul european, iar pe locul II la mondiale. În acest an, la campionatul european de armwrestling, s-a clasat pe primul loc, deținând astfel pentru a-l treilea an consecutiv.

Iaroslav Buchili spune că, anul trecut, a încercat să lupte la categoria seniori 100 kg și a obținut locul VI, iar anul acesta, Iaroslav a decis să participe din nou la categoria seniori 100kg, iar din cei 9 participanți, s-a poziționat pe locul IV. „Sper ca anul viitor să fiu pe podium la categoria seniori”, spune el încrezut.

De notat că, Primăria municipiului Ungheni i-a oferit suportul necesar pentru a participa la cele două campionate naționale.

De la o simplă întrecere cu prietenii pentru a testa forța brațului – până la practicarea armwrestling-ului în cadrul campionatelor

Dintodeauna l-a atras sportul, spune tânărul. Iar fotbalul a fost pe lista sporturilor preferate și pe care-l obișnuia să-l practice frecvent.

Totuși, o accidentare în timpul ultimului meci de fotbal, în care s-a ales cu o fractură de picior, l-a făcut să caute alte alternative și să se orienteze spre altceva. „Cred că acea accidentare a și fost momentul decisiv în care am zis că e timpul să încep a practica și alt gen de sport, cum ar fi armwrestling-ul, o pasiune, de altfel, pe care o aveam de mult timp. Adesea ne întreceam cu prietenii a cui braț este mai puternic”, își amintește Iaroslav.

Prin intermediul rețelelor sociale a descoperit că la nivel de țară, se practică acest gen de sport și, se desfășoară și campionate. „Cu trei ani în urmă, am văzut că se desfășoară un campionat național la Armwrestling. Și atunci a fost momentul decisiv, în care am zis că trebuie să încerc. Și nu doar am zis „că trebuie să încerc”, ci chiar am participat și, am luat primul loc la categoria dizabilități”, își mai amintește sportivul.

Pentru a fi mereu în formă acordă, pentru antrenamente, câte două ore jumătate, de trei ori pe săptămână. Iar succesele și rezultatele pe care le-a înregistrat în ultimul timp, i le datorează antrenorului, care îl ghidează și îl îndrumă în acest sport. Antrenorul său este Daniel Procopciuc, care e multicampion național, european și mondial la Armwrestling.

De jumătate de an, antrenează tinerii din Ungheni

De 6 luni antrenează tinerii din Ungheni, într-o sală de forță din municipiu. Ideea i-a venit după ce s-a reîntors de la Campionatul Mondial. Dacă la început avea doar un singur discipol care se arătase interesat de acest gen de sport, ulterior numărul doritorilor a crescut. În prezent, sunt șase tineri care vin la antrenamente în mod conștiincios, respectând programul planificat. „Ceea ce îmi doresc este să promovez, în continuare, în Ungheni acest sport și aș dori cât mai mulți tineri să fie interesați de armwrestling”, a subliniat Iaroslav.

Deja Iaroslav se mândrește că, un discipol pe care-l antrenează, a participat la Campionatul Național de Armwrestlig 2022, categoria juniori, înregistrând performanțe remarcabile.

Este vorba de Laurențiu Dănilă, un tânăr de 16 ani din Ungheni, care a început să frecventeze regulat antrenamentele de armwrestling, cu aproximativ trei luni în urmă. „Participarea mea, la naționalele de anul acesta, a fost pentru a căpăta experiență”, a specificat el.

Totodată, Iaroslav Buchili îndeamnă persoanele care au o dizabilitate locomotorie să lupte pentru ei înșiși, pentru visele și pasiunile lor. „Nu vă descurajați de faptul că aveți o problemă de ordin locomotor. Orice este posibil dacă e dorință și se depune multă muncă pentru realizarea scopului propus. Dar cel mai mult, e nevoie de încredere în forțele proprii”, a punctat, la final, Iaroslav Buchili.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *