De la 1 octombrie ar putea fi majorate pensiile și alocațiile sociale

De la 1 octombrie unele prestații sociale ar putea fi majorate, și ar putea fi introduse unele noi. Ajustarea va fi efectuată în urma analizei executării bugetului în primul semestru al anului curent, dinamicii contingentului de beneficiari şi a mărimilor medii ale prestaţiilor sociale, transmite bizlaw.md.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 va fi rectificată în baza deciziei aprobate de Executiv.

Totodată, rectificarea bugetului este necesară și pentru implementarea, începând cu 1 octombrie curent, a unor acțiuni noi, inițiate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, și anume:

  • acordarea unui suport financiar unic, în valoare de 1.500 de lei, beneficiarilor de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat stabilite până la 1 octombrie 2022, al căror cuantum lunar nu depășește 5.000 de lei, domiciliați în Republica Moldova;
  •  stabilirea indemnizației lunare în mărime de 1.000 de lei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indiferent dacă părinții copiilor au statut de persoană asigurată sau neasigurată;
  •  majorarea de la 370 până la 500 de lei a indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, pentru persoanele asigurate și neasigurate;
  •  menținerea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului la 700 lei. Astfel, pentru acordarea prestației date pentru numărul estimativ de cca 245 mii de beneficiari, în bugetul de asigurări sociale de stat se precizează suplimentar alocarea a 50 milioane lei din bugetul de stat pentru anul 2022.

Astfel, conform calculelor propuse, veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 se vor majora cu 1,1 miliarde lei.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *