Râul Delia sub amenințarea codului roșu de secetă hidrologică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod roșu de secetă hidrologică pentru mai multe râuri din țară, printre care și râul Delia din Ungheni. Astfel în perioada 19-26 iulie, în legătură cu lipsa precipitaţiilor şi a temperaturilor ridicate, în râurile Republicii Moldova se va menţine scurgerea scăzută a apei, cu excepţia unor afluenţi de stânga ale râului Nistru.

Scurgerea în râul Nistru va constitui 30-40% sub media multianuală a lunii iulie (cod galben), iar în râul Prut – 15-30% (cod portocaliu). Scurgerea apei în râurile mici va constitui 10-20% sub media multianuală a lunii iulie (cod portocaliu), iar pe unele râuri mici, aşa ca Trinca, Delia, Lăpuşna, Cubolta, Botna, scurgerea apei va fi 0-10% (cod roşu).

Iată care sunt riscurile în cazul în care este instituit codul roșu de secetă hidrologică: inconvenienţe datorate raţionalizării apei; deteriorarea ecosistemelor, zonelor umede și a biodiversității (de exemplu, eroziunea solului, praf, reducerea acoperirii cu vegetație) și boli; pierderii din lacurile naturale și artificiale (de exemplu, pești, peisaje); daune cauzate în râuri și în zonele umede (de exemplu, flora, fauna, habitate).

În acest context serviciul hidrometeorologic de stat recomandă: respectarea indicațiilor autorităților; consumarea rațional resurselor de apă; reducerea la minim a pierderilor de apă pe reţelele de aducţiune, distribuţie etc; se sistează sau se restricţionează furnizarea apei calde menajere; reducerea consumului casnic în procente funcţie de debitul captat.

Amintim că în continuare pe tot teritoriul țării avem cod portocaliu de secetă hidrologică și cod galben de caniculă până pe data de 22 iulie. Codul galben de caniculă înseamnă pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *