Produsele alimentare care urmează să expire vor fi la reducere sau vor fi donate

Imagine simbol, sursa: ftmm.unair.ac.id

54 de deputați au votat astăzi, în prima lectură, inițiativa legislativă ce vizează prevenirea pierderii și risipei alimentare, precum și reducerea deșeurilor alimentare, scrie nordnews.md.

Proiectul reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv al celor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, datei-limită de consum sau aproape de scadența datei durabilității minimale.

Proiectul a fost elaborat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul Băncii Mondiale.

”Aproximativ o treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial se pierd sau se irosesc, ceea ce exercită o presiune importantă asupra resurselor naturale. Pentru Republica Moldova, această problemă are și o conotație social-economică mare. De aceea, trebuie facilitată recuperarea și redistribuirea surplusului alimentar, astfel încât alimentele sigure să poată ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ele”, a argumentat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Documentul descrie măsurile de prevenire a risipei alimentare: vânzarea promoțională sau la preț redus a alimentelor, transferul alimentelor, prin donație, către organizațiile beneficiare sau direct consumatorilor finali. În conformitate cu reglementările propuse, operatorii din domeniul alimentar vor decide asupra măsurilor menite să prevină pierderea și risipa alimentară și le vor implementa pe tot lanțul alimentar, inclusiv în domeniul serviciilor de gastronomie, catering, industriei hoteliere și serviciilor alimentare.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *