Planurile de admitere în instituțiile de învățământ superior, cu finanțare de la bugetul de stat, au fost aprobate de Guvern

Sursa foto: Digi24.ro

În noul an de studii, 2022 – 2023, în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi admiși 8732 de tineri.

Astfel, la studii superioare de licență și studii superioare integrate este planificată admiterea la 26 de domenii generale de studiu a 5307 de persoane, cu 207 de persoane mai mult comparativ cu anul trecut. Având în vedere necesitatea stringentă de cadre didactice, dar și a specialiștilor pentru copii cu cerințe educaționale speciale, a crescut numărul de locuri bugetare pentru Științe ale educației și Asistența socială. Totodată, a fost majorat numărul de locuri bugetare pentru consultanți în domeniul digital, dezvoltatori de conținuturi online și designeri multimedia, luând în considerare creșterea cererii pe piața muncii.

Pentru studiile superioare de Master (Ciclul II), se prevede admiterea a 2864 de persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic se prevede admiterea a 455 de persoane, studiile de rezidențiat fiind obligatorii pentru formarea profesională a medicilor și farmaciștilor.

Totodată, pentru motivarea studenților străini să continue studiile universitare în Republica Moldova, sunt prevăzute 106 locuri bugetare, dintre care 76 persoane la studii superioare de licență și 30 la studii superioare de master.

La concursul de Admitere 2022 au dreptul să participe deținătorii diplomelor de bacalaureat, diplomelor de studii profesionale și de studii superioare sau ai unui act echivalent de studii, precum și candidații care dețin acte de studii eliberate la absolvirea învățământului mediu general.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *