Pașapoartele biometrice ar putea să se ieftinească

Imagine simbol

Tarifele pentru o serie de servicii prestate de Agenția Servicii Publice (ASP) urmează a fi actualizate. Proiectul hotărârii de Guvern ce prevede modificarea HG nr.966/2020 cu privire la serviciile prestate de ASP a fost prezentat în cadrul ședinței secretarilor generali, fiind anunțat pregătit pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică, scrie monitorul.fisc.md

Conform notei informative, în scopul susținerii populației și stimulării utilizării serviciilor prestate de către ASP în mod electronic, a fost efectuată o analiză suplimentară, în urma căreia au fost identificate rezerve pentru diminuarea tarifelor pentru unele servicii prestate de către ASP, precum și de extindere a listei beneficiarilor de înlesniri la obținerea serviciilor publice.

Astfel, în contextul reducerii cheltuielilor de personalizare a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova în urma semnării unui nou contract de achiziționare a blanchetelor și soft-ului utilizat la confecționarea actelor de identitate, se propune reducerea tarifului pentru pașaportul eliberat în termen de 20 de zile lucrătoare, de la 850 de lei până la 650 de lei.

Totodată, ar putea fi reduse și tarifele pentru eliberarea pașaportului în timp de 10 zile lucrătoare – de la 1280 la 1240 lei, în timp de 5 zile lucrătoare – de la 1490 la 1430 lei, iar pentru solicitanții obținerii actului în ziua adresării costul va fi redus de la 2130 la 2080 lei.

De asemenea, se propune reducerea tarifelor pentru serviciile de confecționare a actelor de identitate pentru refugiați, apatrizi și beneficiarii de protecție umanitară, cu stabilirea acestora la nivelul celor aplicate la eliberarea actelor de identitate cetățenilor Republicii Moldova, la momentul de față refugiații achitând costuri mai mari.

În același timp, în urma analizei costurilor suportate la prestarea serviciilor de eliberare a extraselor din resursele informaţionale ale ASP sub formă de document electronic comandate prin intermediul unor aplicații web, s-a identificat posibilitatea reducerii prețurilor 20% din tariful stabilit.

Autorii mai propun completarea anexei nr. 3 a HG nr.966/2020 (categoriile serviciilor ASP prestate cu înlesniri) cu un punct ce va stabili că serviciile de eliberare a informației din resursele informaţionale de stat deţinute de ASP sub formă de document electronic reprezentanților mass-media va fi prestat gratuit în termen de 5 zile lucrătoare. Tot cu titlu gratuit ar putea fi prestate și serviciile de radiere a interdicțiilor în registrul bunurilor imobile, aplicate în temeiul legii din oficiu de către registrator. Totodată, se propune revizuirea termenelor și a tarifelor la prestarea serviciului Autorizarea emigrării, iar cererea pentru autorizarea emigrării minorului împreună cu cel puţin un părinte se va examina gratuit.

Proiectul mai prevede includerea unor servicii noi ce se referă la eliberarea și preschimbarea plăcilor de înmatriculare pentru autovehicule și remorci (standardul moldovean SM 122:2014) și confecţionarea plăcilor de înmatriculare pentru tractoare, alte maşini şi mecanisme autopropulsate, precum și pentru remorcile tractoarelor, ce conţin numere de înmatriculare cu simboluri solicitate, la comanda individuală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *