Lista celor deportați în 1949 a fost făcută publică pentru prima dată

Sura foto: ziare.com

Pentru prima dată, listele moldovenilor exilați în Siberia în anul 1949 au fost făcute publice.

Ieri, pe 5 iulie, Agenția Națională a Arhivelor a făcut publice, pentru prima dată, listele conaționalilor noștri exilați în Siberia în anul 1949. Acest lucru a fost făcut cu ocazia împlinirii a 72 de ani de la al doilea val de deportări, cel mai mare, al celor mai buni basarabeni în înghețurile Siberiei.

3085 de oameni au fost deportați din raionul Ungheni și 1621 din raionul Călărași, printre deportați se aflau copii de toate vârstele, părinții acestora, bătrâni și chiar femei însărcinate. Acestora li s-au adus învinuiri precum că sunt: chiaburi, conaționali, naționaliști, pentru înaltă trădare sau trădarea patriei și din motive politice.

A fost o „operațiune” planificată din timp iar ulterior a fost stabilit şi timpul desfăşurării operaţiei denumite „Iug” („Sud”) – începutul de la 6 iulie 1949, ora 2:00 şi sfârşind la 7 iulie, ora 20:00.

Pe aceste liste se regăsesc nu doar numele persoanelor deportate dar și numele stațiilor de tren de unde au pornit pe drumul infernului. Peste 35 de mii de oameni, scoși din case în miez de noapte și, sub amenințarea morții, duși la mii de kilometri distanță. Mulți dintre ei nu s-au mai întors înapoi.

„Pe aceste liste citim nume de oameni concreți – despre unii i-am auzit vorbind în șoaptă pe părinții noștri, unii sunt chiar rudele noastre. Istoria lor ne spune, peste decenii, că deportările nu sunt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat. Pentru că ele ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gândire liberă. Resimțim și astăzi urmările acestor persecuții politice”, a scris Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Toate informațiile despre deportați le puteți găsi pe arhiva.gov.md  în Catalogul victimelor regimului sovietic.

Editor: Gabriela Boxan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *