„Lecția de poezie” a ajuns la Ungheni și Călărași

„Lecția de poezie” a Societăţii Culturale „Apollon”, România a ajuns la Ungheni pe 15 iulie și la Călărași, pe 16 iulie. În aceste zile au fost instituite Societatea Culturală Apollon – România, filiala Ungheni și filiala Călărași. Totodată, a avut loc Gala decernării premiilor Festivalului – Concurs Internaţional de poezie, proză şi grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, ediţia a II –a, pentru scriitorii din Republica Moldova.

Evenimentele au debutat cu imnul Apollon-România, intrepretat de Geta Lipovanciuc, membră Apollon – România. După care s-a ținut un minut de reculege în memoria celui care Nicolae Dabija.

Astfel, scriitorului Victor Cobzac fost ales președinte al Asociației Culturale „Apollon”, filiala Ungheni. „Menirea acestei Asociații va fi de a promova cultura autohtonă: poezia și muzica de calitate, la fel și inițierea unor concursuri de talie internațional în acest domeniu”, a menționat Victor Cobzac. Acestuia i-a fost decernat titlul de „Cavaler al Artelor – Apollon, 2022”. Iar poeta Eudochia Sacaliuc, cantautoarea Aliona Leşanu, cantautorul Vasile Lupu Cetireanu şi scriitoarea Mariana Săculţanu, toți din Ungheni, s-au învrednicit de diplomele „Nicolae Dabija – 2022”. Totodată, toți aceștia au primit și legitimaţiile de membri Apollon-România, filiala Ungheni.

Atmosfera a fost încinsă de grupul de chitarişti „UN-Folk”, coordonat de cantautoarea Aliona Leşanu, urmând cantautorul Bebe Jianu şi interpreta de muzică populară Ofelia Florica Haranguş. Toţi cei prezenţi s-au prins într-o horă frăţească. La final, toți cei prezenți au vizitat expoziţia de pictură a artistului plastic Victor Cobzac din cadrul Muzeului de Istorie şi Etnografie Ungheni.

De la Călărași, compozitorul şi scriitorul Mihai Doloton a primit titlul de „membru de onoare Apollon-România”. Iar Efim Chicu este câştigătorul Premiului „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită” al Academiei Internaţionale de Literatură şi Artă.

În aceste zile, au avut loc și lansări de carte, și recitaluri muzicale și de poezie. Au recitat din creaţia lor scriitorii români: Geta Lipovanciuc, Maria Botnaru, Nicoleta Tudor, Adrian Bulgaru, Liliana Ghiță Boian, Aura Ungureanu şi Maria Petrescu.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *