FOTO / La Sărbătoarea Portului Popular de la Mănoilești. Voia bună, cântecul și dansul au fost pe ordinea zilei

Pentru al doilea an consecutiv, la Mănoilești a fost sărbătorit portul popular. Sărbătoarea Portului Popular a fost organizată de către Secția Cultură Ungheni în parteneriat cu primăria Mănoilești.

Duminică, 26 iunie, voia bună, cântecul și dansul a fost pe ordinea zilei la Mănoilești. Iar parcul în care a fost organizat acest eveniment a fost împânzit de oameni – de la mic, la mare – îmbrăcați în haine cu însemne populare. „Ziua portului po-pular este o sărbătoare semnificativă, deoarece prin aceasta noi, poporul moldovenesc, știm să ne promovăm, să transmitem și să dezvoltăm cultura, tradiția și portul nostru popular”, a menționat Valentina Grosu, primara de Mănoilești.

La Sărbătoarea Portului Popular, pe scenă au urcat formațiile folclorice din raion, care au încântat publicul prin interpretarea cântecelor din folclorul autohton, dar și ucrainesc. De asemenea, participanții la eveniment au venit și cu expoziții, unde au putut să-și etaleze, în corturile improvizate și amenajate, costumele populare tradiționale, iar meșterii populari din localitate și din raion – lucrările artizanale. „Prin această expoziție, vrem să arătăm celor prezenți portul petreștencelor de toate zilele”, ne spune petreșteanca Silvia Poiană, prezentă cu o expoziție din cadrul Muzeului de Istorie din localitate, remarcând faptul că, prin intermediul acestor evenimente se mai păstrează din tradițiile uitate.

„Consider că astfel de sărbătoare este binevenită, pentru că putem să ne mai descătușăm de greutăți. Totodată, sunt niște lecții importante pentru generația tânără. Sunt o mare amatoare a folclorului, a portului popular, iar astăzi, m-am încărcat cu energie pozitivă, cât să-mi ajungă pentru mult timp”, a subliniat Uliana Popa din Mănoilești.

Surpriza sărbătorii a fost Suzana Popescu, interpretă de muzică populară, care a delectat publicul prezent cu vocea-i inconfundabilă.
La final, participanții au primit diplome din partea Secției Cultură și Turism Ungheni. „Este important să păstrăm portul nostru autentic tradițional și să-l transmitem mai departe generațiilor care urmează”, a conchis Vadim Pîslaru, șeful Secției Cultură și Turism.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *