Editorial / Despre legi, date cu caracter personal și operatorii care au îndrăgit… hașurarea

Natalia Junghietu

Da, avem o lege privind protecția datelor cu caracter personal, dar, din punctul meu de vedere, este una total nereușită. De ce zic acest lucru? Pentru că așa și nu este stipulat clar, pe înțelesul tuturor, care anume detaliu este cu caracter personal. Iar lumea înțelege cum vrea și ce vrea. Dacă suni într-o instituție publică și funcționarul de care ai nevoie este „în teritoriu” așa cum le place multora să spună, dacă ceri numărul de telefon mobil, repede ți se spune că sunt date cu caracter personal și nu ne poate furniza această informație. Ok, poate nu are un telefon de serviciu, iar numărul personal nu-l „împrăștie” într-o parte sau alta. E acceptabil, într-o anumită măsură.

Care alte detalii sunt cu caracter personal în afară de numărul de telefon? Funcția vacantă în cadrul unei instituții de stat? Sau poate banii care se alocă pentru un anumit proiect implementat? Sau numele persoanei care pleacă în concediu, sau poate perioada pe cât timp pleacă în concediu? Sau poate numele persoanei care a obținut un post de conducere într-o instituție de stat și data de când este investită în funcție? Sau premiul pe care-l obține cu un anumit prilej?

Vă rog să mă lumineze cineva!

Urmăresc des platforma actelocale.gov.md pentru a vedea ce documente sunt emise de autoritățile publice. Am găsit o dispoziție a unei autorități publice de la Ungheni: Cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de… și se anunță concurs pentru funcția de… Sau altă decizie: se numește în funcția de… începând cu data de… (în loc de punctele de suspensie, a se citi hașurat). Serios? De când oare concursurile care sunt anunțate de către autoritățile publice locale sunt date cu caracter personal? Sau numele persoanei care a fost investită în funcție și data de când este investită în funcție sunt date cu caracter persoanl? Am mai găsit o dispoziție în care doamna…, șefa unei direcții, a primit premiul unic cu prilejul „Zilei funcționarului public”, în mărime de… lei (iarăși, suma era hașurată). Adică numele acestei persoane, la fel și suma premiului, sunt date cu caracter personal? Dar oare funcția nu este? Toată lumea știe cine este șefa acestei direcții, dar iată câți bani a primit ea din buget nimeni nu are dreptul să știe. Este ceva foarte personal pentru instituție și suma nu trebuie divulgată.

O mai mare prostie în viața mea eu nu am văzut. Oare chiar operatorul care hașurează aceste „date cu caracter personal” nu a fost instruit atunci când a fost angajat? Oare nu a citit legea nr. 133 din 08.07.2011, care a intrat în vigoare la 10.01.2022, privind protecția datelor cu carcater personal, așa șubredă cum e ea? Anume pentru operatori ea este destul de clară. Mai puțin clară este pentru noi, jurnaliștii, și mai puțin practică și nefavorabilă. Unii zic că sunt noi în funcție și încă nu le știu pe toate. Alții susțin că așa li s-a explicat. Ai treilea se gândesc să hașureze tot – pentru orice eventualitate.

Și așa te trezești cu dispoziții sau decizii, unde totul e hașurat, nu mai știi cine a fost eliberat din funcție, cine a fost numit, cine sunt membrii unei sau altei comisii și tot așa mai departe, chiar dacă acestea sunt persoane ce au ales să fie publice.

Poate e cazul să se mai facă niște instruiri cu cei ce au îndrăgit… hașurarea a tot și toate. Sau poate mai trebuie revizuită legea? Ceea ce este clar la momentul de față, e că cineva a decis tare să-și mai bată joc de omul de rând, care, în opinia acelui cineva, nu trebuie să știe nimic.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Bravo madam 🙂
    Ma bucur că sunt oameni cu mintea teafără.
    Înseamnă că încă nu totul îi pierdut…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *