A avut loc premiera filmului documentar despre viața scriitorului Vladimir Beșleagă

Vladimir Beșleagă, sursa foto: agora.md

Ieri, 25 iulie, a avut loc premiera filmului documentar ”Zbor” de Eugeniu Popovici, despre scriitorul Vladimir Beșleagă. Acest lucru a fost organizat de „Telefilm Chișinău” în parteneriat cu Teatrul Național ”Eugene Ionesco”. Premiera a avut loc în ziua în care scriitorul a împlinit 91 de ani, informează moldpres.md.

La premieră a fost prezentă și președinta Maia Sandu, care a menționat, în alocuționea sa, că Vladimir Beșleagă e omul care nu s-a lăsat zdrobit de vremi și și-a continuat zborul chiar și atunci când avea aripa frântă. ”Este cea mai importantă lecție pe care putem s-o învățăm de la Domnia sa. Modelele morale sunt foarte importante pentru oameni, în special în vremuri dificile. Avem nevoie de asemenea modele la care să ne putem raporta mai ales în vremurile de restriște pe care le trăim. ”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, directorul general al Companiei ”Teleradio Moldova”, Vlad Țurcanu, a afirmat că Vladimir Beșleagă ne oferă un exemplu de luciditate. ”Este unul dintre puținii mohicani care a supraviețuit atât din punct de vedere fizic, cât și spiritualicește”, a constatat el, iar directorul Studioului ”Telefilm-Chișinău”, Mircea Surdu a subliniat că regizorul Eugeniu Popovici s-a apropiat de un munte al culturii noastre.

Vladimir Beșleagă s-a născut în 1931, la Mălăiești, Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. În 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii ”Zbânțuilă”, urmat de cărțile ”Vacanța mea” (1959), ”La fântâna Leahului” (1963), ”Vrei să zbori la Lună?” (1964). Își câștigă notorietatea cu romanul psihologic ”Zbor frânt” (1966). A mai publicat: ”Acasă” (1976), ”Isai” (1976), ”Ignat și Ana” (1979), ”Durere” (1979), ”Durere frântă” (1981), ”Sânge pe zăpadă” (1985, 1988), ”Cumplite vremi” (1990, 2017), ”Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988). A semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *