50 de mii de euro acordați de UE pentru 18 sate din raioanele Ungheni și Fălești

Sursa foto: Expresul

În cadrul proiectului ”Acțiuni durabile pentru creșterea economică prin turism”, lansat pe 29 iunie la Ungheni, Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Răzeşii Pyretusului” a primit un grant de 50.000 de euro.

Acesta a fost selectat în cadrul celui de-al doilea concurs lansat în luna februarie curent de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat de UE și implementat de PNUD şi UNICEF.

Din Grupul de Acțiune Locală „Răzeşii Pyretusului” fac parte 18 sate din raionul Ungheni și Fălești. Respectiv, satele din raionul Ungheni, sunt: Sculeni, Gherman, Blindeşti, Floreni, Buciumeni, Floreşti, Cioropcani, Stolniceni şi Bulhac. Iar din raionul Fălești fac parte satele: Taxobeni, Vrăneşti, Hrubna Nouă, Horeşti, Unţeni, Lucăceni, Izvoare, Risipeni şi satul Bocşa. Populația totală constiuie 16 mii 940 de locuitori (conform datelor recensământului 2014).

Membrii GAL „Răzeşii Pyretusului”, și-au propus să contribuie prin implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) la modernizarea afacerilor, la diversificarea sferei serviciilor, la dezvoltarea durabilă și sustenabilă a localităţilor, la îmbunătățirea competitivității produselor locale şi creşterea nivelului de trai a rezidenţilor GAL. De asemenea, doresc să dezvolte infrastructura publică în tandem cu dezvoltarea infrastructurii turistice, elemente care vor asigura atât condiții favorabile pentru odihnă și recreere pentru locuitori, favorizând astfel consumul local de servicii și produse, creând premise pentru atragerea turiştilor şi persoanelor străine aflate în regim de tranzit. De asemenea întreținerea și modernizarea serviciilor și utilităților publice, îmbunătățirea parteneriatelor locale, naţionale şi internaţionale între diferite sectoare în vederea valorificării la maxim a resurselor locale.

„Au fost obținute rezultate tangibile grație acestui program, care au transformat orașele Ungheni și Cahul în regiuni mai atractive atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Prin contribuția oferită a fost modernizată infrastructura municipiilor, serviciile publice au fost îmbunătățite, a devenit mai competitiv mediul de afaceri și au fost create noi locuri de muncă. Avem încrederea că prin granturile acordate astăzi va fi dezvoltat potențialul autorităților locale, întreprinderilor și cel al societății civile”, a declarat ambasadorul UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks.

Tot în aceiași zi și Grupul de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos” din regiunea Cahul, a primit un grant în valoare totală de 50 mii de euro, pentru proiectul „Lunca Prutului de Jos”.

Fiecare GAL va beneficia de fonduri nerambursabile de 50.000 de euro, venind și cu o contribuție proprie de cel puţin 20% din valoarea grantului. Ajutorul financiar va fi investit în proiecte de dezvoltare comunitară şi de creare de locuri de muncă în satele din regiunile Ungheni și Cahul. Cele două GAL-uri au în componenţa lor 27 de localităţi rurale, cu un număr total de populaţie de peste 46 mii de locuitori.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *