Vor fi sau nu scoase anvelopele uzate de pe teritoriile grădinițelor din Ungheni
După ce ani la rând, anvelopele uzate au fost reutilizate pe post de decor, inclusiv pe terenurile de joacă ale grădinițelor, acestea urmează să fie scoase și duse la reciclare.
Deși la Chișinău a început scoaterea și evacuarea anvelopelor de pe teritoriile grădinițelor, cică, în urma unei circulare emise de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, la Ungheni încă acea circulară, spun autoritățile în domeniu, nu a ajuns. Și nici noi nu am găsit-o pe site-ul oficial al insituției. „Până la moment nu am primit nicio indicație ierarhic superioară sau vreun act normativ sau legislativ unde să fie stipulate acțiuni de eliminare a cauciucurilor”, ne spune Alexandr Cornei, șeful Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni.
Am decis să sunăm la Direcția Educație pentru a afla, poate, anumite detalii. Iulia Pancu, șefa Direcției, a spus că nu cunoaște nimic, întru cît domeniul lor de activitate este doar de a educa, sugerându-ne să contactăm autoritățile publice locale. Nici Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni, a spus că nu cunoaște nimic despre aceasta, dar este total de acord ca aceste cauciucuri să fie scoase de pe teritoriile grădinițelor pentru că acestea sunt toxice.
În schimb, la gradinița Nr. 9 ”Steluța” din Ungheni, procesul de evacuare a anvelopelor a avut loc în perioada lunilor aprilie-mai. Acestea erau utilizate pe post de nisipiere, ulterior au fost înlocuite cu nisipiere din lemn. „Consider că este bună această decizie, deoarece și așa avem suficiente boli, multe gaze care impurifică atmosfera, am decis și noi să contribuim cu ceva. Scoaterea anvelopelor este ceea ce putem noi face, este puțin, dar important să faci cât poți. Dacă am veni fiecare cu câte puțin, în realitate ar fi enorm de mult”, a declarat Lucia Gavriliuc, directoareal gradiniței.
Spre deosebire de grădinița Steluța, la gradinița „Andrieș” din satul Frasinești, din cauza bugetului auster, administrația spune că nu-și permite să scoată cauciucurile și să le înlocuiască cu alte elemente. „Consider că nu este chiar bine pentru că ele țin locul atributelor de joc de pe terenul sportiv, sau folosesc ca și ghiveciuri. Anvelopele sunt adevărate creații ale educatorilor care înfrumusețează terenul și îi dau culoare”, ne-a spus Maria Cozma, directoarea grădiniței din Frăsinești.
Potrivit TV8 de curând, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Ministerul Mediului au efectuat o serie de expertize, în urma cărora s-a constatat că anvelopele sunt toxice și le-au recomandat celor din educație să le evacueze.
Gabriela Boxan
Lasă un răspuns