Tinerii voluntari din Sipoteni, dar și alte patru localități partenere, vor fi ”școliți” în ale turismului

Tinerii voluntari din Sipoteni vor fi instruiți în domeniul turismului. În acest sens, la Sipoteni a fost lansat proiectul „Școala tânărului voluntar în dezvoltarea destinațiilor turistice”, susținut de Ministerul Educației și Cercetării, proiectul PNUD Migrație și Dezvoltare Locală. Partener al proiectului este și Asociația Națională de Turism Receptor și Intern ANTRIM.

Evenimentul de lansare, care a avut loc la sfârșitul lunii mai, a adunat mai mulți oaspeți la Sipoteni și a fost unul complex, încheindu-se cu lansarea Pensiunii ”La Tănăsachi”. Oaspeții au participat și la un atelier de lucru unde s-au trasat obiective, dar și la un quiz intitulat ”Descoperă Moldova”. Activitatea a fost pusă la cale de tinerii care fac parte din Asociația de băștinași Juniori, care au avut grijă ca atmosfera de la eveniment să fie cât mai relaxată și productivă.

Proiectul celor de la AO ”Baștina Sipoteni” este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 ani și are drept scop educarea tinerei generații pentru practicarea voluntariatului, în vederea promovării și extinderii bunelor practici în domeniul turismului receptor și ecologic prin dezvoltarea abilităților și implicarea acestora, în vederea formării tinerelor pentru o societate modernă, activă și democratică.

Potrivit Zinaidei Chitoroagă, coordonatoarea proiectului, ideea de a aplica la astfel de inițiativă a venit în contextul multitudinii de proiecte implementate în ultima vreme în  cadrul ”Capitalei Tineretului” ce s-a desfășurat la Sipoteni în anuu 2020 – 2021. ”Ne dorim să valorificăm realizările anterioare și să le diversificăm. Avem în localitate mai multe locații și obiective care chiar ar merita să fie vizitate de turiști, iar acest proiect ne va da posibilitatea să le scoatem din anonimat”, a declarat tânăra.

Proiectul proaspăt lansat are drept obiectiv consolidarea grupurilor de tineri juniori din cadrul asociațiilor de băștinași din localitățile Sipoteni (Călărași), Geamăna (Anenii Noi), Cărpineni (Hîncești) și Selemet (Cimișlia), dar și a grupului de inițiativă din Bahmut (Călărași). În fiecare dintre localitățile enumerate tinerii voluntari vor fi inițiați pentru a amenaja, marca și promova traseele turistice. De altfel, tinerii din Sipoteni își propun să aibă o colaborare strânsă cu vecinii de la Bahmut și să le împărtășească din bunele practici pe care le au în palmares. ”Am discutat deja despre posibilitatea de a crea și acolo o asociație obștească și să continuăm să realizăm împreună lucruri frumoase”, a mai adăugat Zinaida Chitoroagă.

În cadrul proiectului care se va desfășura în a doua jumătate a anului, se va realiza mai întâi de toate, un curs online de instruire în ghidaj turistic. După, se vor crea trasee turistice în fiecare dintre localitățile partenere. Totodată se va organiza și o tabără de vară pentru prezentarea fiecărui traseu turistic. Proiectul va culmina la sfârșitul anului prin organizarea evenimentului de promovare (pedestru/velo) a celui mai interesant traseu turistic.

”E un proiect tare frumos, pe care ne propunem să-l valorificăm la maximum, astfel încât să continuăm să e promovăm localitatea, dar mai ales oamenii locului”, ne-a spus Zinaida Chitoroagă.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *