Biserica din lemn de la Horodiște riscă să se prăbușească

Biserica din lemn de la Horodiște Fotografie din arhiva redacției

Biserica din lemn din Horodiște, una dintre cele mai vechi biserici din lemn din Moldova, se află în stare deplorabilă.

Deși se află sub ocrotirea statului, în ea nu s-au mai făcut reparații de peste 125 de ani. Acoperișul, pe alocuri, nu mai există, iar bîrnele și temelia se macină.

Autoritățile publice locale spun că nu au bani să o renoveze, iar Ministerul Culturii afirmă că nu este reponsabil decît să-l ocrotească de intervenții neautorizate. Prin urmare, locașul continuă să degradeze, riscînd să se prăbușească, scrie tv6.

Iar din cauza stării dezastruoase, în biserica din lemn din satul Horodiște nu s-au mai ținut slujbe de mai bine de 100 de ani. Dacă la exterior, locașul arată intact, în interior acesta este de nerecunoscut. „Acoperișul lipsește, se vede practic cerul. Oamenii au pus o plasă din lemn, puțin să o protejeze. Bîrnele dau și ele de știre, că dacă va mai trece puțin timp, ele nu v-or mai rezista”, a declarat muzeograful Gheorghe Melega. Potrivit muzeografului, atunci cînd plouă, apa inundă bisericuța, interiorul ei transformînduse într-o adevărată baltă. Localnicii au încercat să facă cîte ceva pentru a opri degradarea construcției, dar au fost opriți de Ministerul Culturii, pentru că intervențiile erau neautorizate.

Autoritățile locale nu se implică pentru că nu au resurse financiare. Potrivit primarului petru Ceban, pentru a repara biserica este nevoie de aproximativ 3 milioane de lei. „Noi nu avem așa bani în bugetul local. A fost la noi cu câteva luni în urmă ministrul culturii, au fost deputați, s-au uitat. Ne-au promis că ceva o să facem. Dar pînă la urma stăm și așteptăm”, spune primarul.

La rîndul său, ministrul Culturii, Sergiu Prodan spune însă că face ceea ce a promis, ocrotește biserica de intervenții neautorizate. „Sub ocrotirea statului înseamnă că nu sînt admise intervenții neautorizate. Aceste monumente sunt ocrotite de vandalism, de distrugere, de mutilarea monumentelor, chiar dacă sunt făcute din cele mai bune intenții, de salvare. Ministerul Culturii nu are un buget bani pentru restaurarea monumentelor, nu există așa linie bugetară”, spune ministrul, subliniind că această responsabilitate revine localnicilor și autorităților publice locale. Biserica „Sf Nicolae” din Horodiște datează din anul 1781, deși mulți săteni spun că a fost ridicată cu mai mulți ani înainte, pe timpurile lui Ștefan cel Mare, iar satul s-a format în jurul ei și ar fi cea mai veche biserică din lemn din țară.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *