Numărul fraudelor de sustragere a banilor de pe cardurile bancare este în creștere. Angajații Procuraturii atenționează cetățenii

Există, la ora actuală, o serie de metode care sunt  folosite de către infractori, pentru a sustrage sume mari de bani de pe cardurile bancare și a înșela, în special, persoanele credule, ne spun angajații Procuraturii Ungheni.  „De aproximativ un an de zile, ne confruntăm cu un număr foarte mare de infracțiuni de escrocherie, sau altfel spus, însușirea unor sume de bani de la cetățeni, în special de la populația din zonele rurale. Mai cu seamă, persoanele de vârsta a treia sunt cele care cad pradă foarte ușor  acțiunilor ilegale ale făptuitorilor”, atenționează Dumitru Tiboi, procuror – șef la Procuratura Ungheni.

Potrivit lui, situația în raion este una alarmantă, situându-ne printre locurile fruntașe la numărul de cazuri, înregistrate anume lacapitolul fraudelor cu carduri bancare.

Care sunt schemele infractorilor

„Prima schemă, cu care operează deseori infractorii, este prin intermediul unui apel telefonic”, spune Dumitru Triboi. Făptuitorii i-au legătura cu deținătorii cardurilor bancare și se prezintă drept angajați ai băncilor. Iar pentru a oferi un grad de încredere înalt, pe telefonul apelantului se înregistrează Serviciul Clienți al unei anumite bănci. Apoi, următorul pas este să comunice victimei că, de pe cardurile lor bancare, au fost extrase anumite sume de bani. Respectiv, infractorul solicită victimei să-i ofere datele cardului bancar (numarul din 16 cifre, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului și data expirării).

„Astfel, victima, fiind luată prin surprindere și fiindu-i indusă starea de panică, fără să analizeze situ-ația, cade în capcană, astfel, fiind păgubită de sumele bănești avute pe card”, remarcă procurorul – șef. Deocamdată, potrivit lui, nu se știe încă metoda prin care escrocii fac rost de numere de telefoane ale potențialelor victime, astfel presupunân-du-se că ar putea fi formate aleatoriu.

Astfel, făptuitorii, odată ce li s-au oferit datele personale ale deținătorului de card, prin programe speciale, extrag sumele de bani care erau pe acel card. Sumele sustrase, potrivit procurorului – șef, variază între 2000 de lei și 60 de mii. „Infractorii folosesc niște aplicații sofisticate, prin intermediul cărora este practic imposibil de-i identificat pe ei, locația de unde se tele-fonează, deoarece folosesc cartele preplătite. Este vorba despre o infracțiune din domeniul cibernetic, de nivel superior. Ne dăm seama că avem de a face cu niște infractori bine-pregătiți și in-struiți”, mai spune Dumitru Triboi.

O a doua metodă frecvent utilizată de către escroci este spargerea conturilor din aplicația Messenger. Infractorii, de pe conturile dublate sau sparte, se informează citind conversațiile purtate, se dau drept persoane din cercul apropiat al victimelor și cer datele bancare pentru efectuarea transferurilor de bani în favoarea victimei sau oferă datele contului său pentru împrumutul mijloacelor bănești de la victimă. „Avem cazuri când au fost create profiluri false din numele fraților, din numele părinților, a rudelor apropiate și, odată stabilită  încrederea, victima comunică datele cardului bancar, fără a sta mult pe gânduri”, spune dânsul.

Cum sunt recuperați banii sustrași de pe card

Șansele ca persoana păgubită să-și recapete banii sustrași de pe card sunt foarte mici. „Depunem maxim efort, ca la final, să nu ne alegem doar cu munca pe hârtie. Scopul nostru să contribuim la recuperarea prejudiciului părții vătămate, deși nu este deloc simplu”, a subliniat Dumitru Triboi.

Recomandări pentru a preveni fraudele cu carduri bancare

Fraudele cu carduri bancare ar putea fi prevenite, numai în cazul în care și oamenii ar fi mai reticenți și nu ar mai fi atât de creduli. „Rugăm cetățenii să manifeste mai multă atenție și prudență atunci când vine vorba de a oferi datele cardului bancar. În cazul în care vă ciocniți de asemenea situații, apelați reprezentanții băncii pentru a verifica dacă într-adevăr sunteți apelat de către angajații acestei. Dacă aveți careva dubii și vi se pare suspect, nu ezitați să apelați chiar și forțele de ordine”, a conchis procurorul-șef.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *