La Călărași inspectorii de mediu bat alarma: „Ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane sau extravilane!”

Inspecția pentru Protecția Mediului Călărași continuă lupta cu ambrozia – buruiana care poate provoca alergii severe dacă este lăsată să se răspândească. Sancțiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 6000 de lei.

Pentru a evita înmulțirea exagerată a plantei, Codul Contravențional al Republicii Moldova obligă deținătorii sau administratorii de terenuri intravilane și extravilane să desfășoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii, denumită științific Ambrosia artemisiifolia.

Potrivit Silviei Levchiv, inspector principal la Inspecția pentru Protecția Mediului Călărași, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigare şi ai bazinelor piscicole au obligația ca anual, în perioadă cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariția primelor inflorescențe, să desfășoare lucrări de întreținere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei, astfel încât planta să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante.

Deocamdată, în acest an la Călărași nu s-au înregistrat cazuri de sancționare pentru neîndeplinirea prescripțiilor din actele de control, dar inspectorii de mediu nu exclud faptul că unele persoane s-ar putea alege cu amenzi. „Pentru neîndeplinirea obligațiilor stabilite de Codul Contravențional persoanele fizice riscă sancțiuni cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale, iar persoanele juridice – amendă de la 60 la 120 de unități convenționale”, susține Silvia Levchiv.

Conform legii, verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu ambrozie se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin persoanele desemnate prin dispoziția primarului din localitatea respectivă. Iar modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor și administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane.

”Potrivit legii, autoritățile locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigare şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia. Ulterior, verificarea şi constatarea nerespectării obligațiilor legale în privința ambroziei se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul”, a explicat inspectorul principal de la Călărași.

Potrivit specialiștilor de mediu, există mai multe moduri prin care poate fi combătută ambrozia. Ei susțin că cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Dacă planta este răspândită în interiorul hotarelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice. Pe suprafețe mari se pot aplica ierbicide, iar în cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *