Atenţie! Discuţiile cu poliţiştii vor fi înregistrate

Imagine simbol, susra: point.md

Astăzi, 30 iunie, a fost aprobat Conceptul Sistemului Informațional de supraveghere video portabil „Camera de corp” și Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea acestuia, de către cabinetul de miniștri, scrie autoblog.md

Potrivit Conceptului, utilizarea camerelor video va contribui atât la responsabilizarea, cât și la protejarea funcționarilor în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, iar înregistrările video vor putea fi utilizate în calitate de probe pentru constatarea existenței sau inexistenței contravenției/infracțiunii sau a abaterilor disciplinare.

Astfel, documentele aprobate stabilesc mecanismul de utilizare a mijloacelor tehnice destinate înregistrării, procesării și păstrării informațiilor audio, foto și video, realizate în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu de către funcționarii publici cu statut special/militar. Astfel, este descrisă procedura de primire, utilizare și predare a camerelor video, drepturile și obligațiile angajaților desemnați să gestioneze sau să acceseze datele din Sistemul informațional.

Introducerea datelor în Sistem se va efectua în baza înregistrărilor fixate de camerele de corp. Termenul de păstrare a înregistrărilor este de 180 zile, după care acestea vor fi radiate automat, în ordinea în care au fost stocate pe server. Informațiile vor fi păstrate pe platforma tehnologică guvernamentală comună (MCloud), iar datele înregistrate acolo nu vor putea fi accesate de o parte terță neautorizată.

Totodată, potrivit Regulamentului, camerele de corp vor fi utilizate în mod vizibil și deschis, cu informarea obligatorie despre acest fapt a persoanelor cu care interacționează angajații MAI! Pentru o echipă alcătuită din cel puțin doi angajați va fi prevăzută minimum o cameră de corp.

Înregistrarea video va fi pornită în mod obligatoriu la intervențiile în baza apelurilor de urgență, la investigarea/documentarea la fața locului a infracțiunilor și contravențiilor, efectuarea perchezițiilor și atunci când există pericol pentru viața și securitatea persoanelor sau angajatului MAI.

Conform Regulamentului, camera de corp nu va fi utilizată doar în următoarele circumstanțe:

  • pentru înregistrarea integrală a unei ture planificate, cu excepția cazului în care este justificat de circumstanțele specifice;
  • pentru înregistrarea materialelor care nu au legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
    la cel mult 25 de metri de un dispozitiv suspect sau de un material inflamabil.

Până la ora actuală, utilizarea camerelor de corp a fost reglementată provizoriu, în baza unui act departamental al Inspectoratului General al Poliției.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *