Activitate sporită pe piața muncii din Moldova. Indexul Rabota.md pentru luna mai

Se observă o creștere semnificativă a interesului pentru joburile din Moldova. În luna mai, au fost înregistrate 700 000 de accesări ale platformei online pentru căutarea ofertelor de lucru — Rabota.md, chiar mult mai multe decât în luna ianuarie, care se consideră a fi cea mai „fierbinte” în materie de solicitări în acest sens.

Cu atât mai mult, în luna mai numărul joburilor disponibile pe site era de 6200, ceea ce reprezintă o creștere cu 20% față de luna aprilie.

Reprezentanții platformei consideră că această creștere este strâns legată de încheierea anului de studiu. Elevii și studenții caută activ joburi pentru perioada verii. Astfel a crescut popularitatea rubricilor „Muncă sezonier㔄Joburi pentru studenți, part-time”„Stagiu, Internship” și „Joburi fără experiență”. În luna precedentă, numărul de accesări al acestora a crescut cu 16%, iar numărul CV-urilor trimise către angajatori cu 11%.

Conform datelor statistice de pe site, fiecare al cincilea utilizator al platformei Rabota.md are între 18 și 24 de ani. Dintre toate categoriile de vârstă, înregistrate pe site, aceasta se plasează pe locul doi, cedând primul loc categoriei de vârstă 25 – 34 de ani.

În Moldova este posibil să te angajezi oficial începând cu vârsta de 16 ani, iar cu acordul scris al părinților sau al altor reprezentanți legali, de la 15 ani. Cu toate acestea, numărul orelor de muncă în săptămână trebuie să fie mai mic decât în cazul angajaților cu vârsta de peste 18 ani.

Mai multe detalii despre categoriile de joburi disponibile pentru elevi și studenți pe durata verii, găsiți în acest articol 

De obicei, cele mai intense luni de pe piața muncii din Moldova sunt ianuarie și februarie. Acestea sunt urmate de lunile septembrie și octombrie. Primăvara, din cauza numeroaselor sărbători, se observă o oarecare pasivitate în ceea ce privește căutarea locurilor de muncă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *