Prima seră hidroponică modernă din cadrul unei instituții de învățământ se află la Colegiul Agroindustrial din Ungheni
Colegiul Agroindustrial din Ungheni se poate mândri, la propriu, cu prima seră hidroponică modernă din cadrul unei instituții de învățământ.
Cei 350 de elevi, care își fac studiile în acest colegiu, au oportunitatea să crească roșii, castraveți, salată, ardei și căpșuni în apă, sau în substraturi și nu în sol, așa cum se practică într-o seră obișnuită. Totodată, vor avea oportunitatea să utilizeze tehnologii europene de ultimă generație în procesul de învățare și să experimenteze diferite procese inovative utilizate la creșterea plantelor.
„Este interesant”, ne spune Sanda Filipovici, elevă în anul II, după care mai adaugă: „Noi suntem la nivel de experimentare și avem încă multe de învățat. La creșterea plantelor sunt utilizate substanțe nutritive necesare pentru ca planta să se dezvolte și să crească mai repede. De exemplu, în cazul în care o planta începe se se ofilească, avem posibilitatea să studiem și să identificăm cauza, ulterior să căutăm soluțiile optime pentru a asigura un climat benefic dezvoltării plantei”.
Investiții de 291 de mii de euro la Colegiul Agroindustrial
Toate aceste oportunități au fost posibile datorită investițiilor de 291 de mii de euro, bani oferiți de Banca Europeană de Investiții, în cadrul programului „Livada Moldovei”. „Elevii și profesorii vor avea acces la aceste tehnologii hidroponice și vor obține abilități noi care vor fi folosite ulterior într-o agricutură inovativă. În cadrul acestui proiect „Livada Moldovei” am fost martorii mai multor istorii de succes și, eu sunt sigur că vom avea și alte succese în viitor”, a declarat Alberto Carlei, directorul oficiului Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova, aflat în vizită la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, săptămâna trecută, pe 12 mai.
Sera, cu o suprafață de 320 metri pătrați, este dotată cu sisteme de ultimă generație, care permit creșterea plantelor fără sol și care, presupun un ciclu de creștere de două ori mai rapid decât în agricultura tradițională, dar și o recoltă mult mai bogată.
În plus, sera este prevăzută cu toate echipamentele necesare pentru a crea un microclimat optim pentru cultivarea plantelor, folosind metode intensive. De asemenea, este montat și un computer care are rolul de a analiza toți parametrii climatici și controlează toate sistemele din seră.
Totodată, la Colegiul Agroindustrial Ungheni au fost plantate și 1,2 ha de cireș, vișin, păr, coacăz și mur, dotate cu sistem de suport și stație meteo. A fost procurat un tractor, precum și utilaje agricole adiacente, echipamente IT. „Utilajele agricole care au fost achiziționate sunt destul de importante pentru prelucrarea livezii, care a fost sădită recent. Este o tehnică nouă, modernă de care până acum, colegiul nu dispunea. Tehnica dată este cu mult mai performantă față de cea cu care lucram. Acum totul este automatizat și ne va ușura munca”, spune Mihail Bedneac, elev la Colegiul Agroindustrial.
Gintautas Baranauskas, adjunctul șefului pentru Cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, a declarat că pentru a dezvolta sectorul industrial al țării, un deosebit accent cade pe importanța și necesitatea profesioniștilor foarte buni în instituție, dar și să fie buni antreprenori. „Una dintre prioritățile în RM este sprijinirea dezvoltării agriculturii și îmbunătățirii tehnologiei agricole. Ajutăm cetățenii RM să arămână acasă și să aibă o ocupație profesională”, a menționat Gintautas Baranauskas.
De subliniat că valoarea investițiilor pentru prima parte a proiectului depășește 291 de mii de euro. În prezent, este în plin proces de desfășurare și cea de-a doua etapă a proiectului investițional, care presupune repararea și dotarea cu echipamente didactice a unui laborator de procesare a produselor horticole și a unui laborator de reparare și mentenanță a utilajului horticol, care au o suprafață de 720 m2. Valoarea totală a investițiilor se va ridica astfel la 779 de mii de euro. „Dacă ne dorim un sector competitiv, un sector care corespunde rigorilor, ca produsele din Republica Moldova să fie apreciate și să fie solicitate atât de consumatorii de pe piața locală, cât și de pe piața internațională este important să investim în tehnologii inteligente, inovaționale pentru a face față cerințelor și a implementa cu succes standardele de calitate”, a menționat și Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, prezent și dânsul la Colegiul Agroindustrial din Ungheni în acea zi.
Ce sunt serele hidroponice?
Dacă vă întrebati ce sunt serele hidroponice, trebuie să vă familiarizați, în primul rând, cu termenul „hidroponic”. Cuvântul „hidroponic” definește o cultura legumicolă sau floricolă în soluții nutritive sau pe un strat de pietriș sau de nisip prin care circula permanent apa cu îngrășăminte chimice (a nu se confunda îngrățămintele și substanțele nutritive cu erbicidele și pesticidele toxice).
Tocmai asta e unul dintre cele mai mari avantaje ale unei sere hidroponice: nu necesită investiția în erbicide și pesticide pentru a eradica buruienile din cultură, iar legumele se dezvoltă mai bine tocmai pentru că buruienile nu le răpesc din substanțele nutritive cu care se hrănesc.
Cultura hidroponică poate fi plasată, spre deosebire de cea pe sol, oriunde. Putem avea o seră hidroponică atât în curte, în camp, pe spațiu betonat. Este primul mare avantaj. În plus, nu depinde deloc de calitatea solului.
NOTĂ: Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene și este deținută de statelemembre ale UE. Ea pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la îndeplinirea obiectivelor politicilor UE.
BEI este activă în Republica Moldova începând cu anul 2007. Până în prezent, BEI a investit aproape 850 milioane de euro în 25 de proiecte, susținând prioritățile politicii UE, inclusiv proiecte în domeniile de transport, energie, IMM-uri, agricultură, infrastructură municipală (deșeuri solide, apă, ape uzate) și sectorul de servicii.
Acest articol a fost produs cu suportul proiectului „Comunicare Strategică și Suport pentru Mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă în niciun fel opinia Uniunii Europene.
Lasă un răspuns