Împreună pentru pace. AO „Pro Femeia” le-a adus o rază de lumină ucrainencelor refugiate la Ungheni

„În dimineața zilei de 24 februarie, m-am trezit de la o bubuitură puternică. Imediat am înțeles că a început războiul”, așa începe povestea tuturor ucrainencelor care și-au luat copiii și au fugit din casele lor, din țara lor, pentru a se salva, pentru a-și salva ce au mai scump – copiii și nepoții.

Sunt de mai bine de o lună la Ungheni. Circa 400 de femei, copii, bătrâni. Aici și-au găsit adăpost de rachetele ce le șuierau deasupra capului, de gloanțe și bombe.

În ziua de Florii, pe 17 aprilie, Asociația Obștească „Pro Femeia” a organizat o întâlnire de suflet cu câteva dintre femeile refugiate și copiii lor. Au fost lacrimi, au fost zâmbete. Au fost emoții multe.

În momentul în care Aliona Leșanu, directoarea Centrului Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din Ungheni, interpretă de folk, le-a invitat pe toate doamnele prezente să cânte împreună unul dintre cele mai îndrăgite și populare cântece la ora actuală – „Obiymy”, interpretat cu pasiune de celebra trupă ucraineană „Okean Elzy”, ochii tuturor s-au umezit. O tânără mămică, rezemată de perete, cu fața împietrită, tot murmura: „Obiymy mene” („Îmbrățișează-mă”), iar lacrimile îi tot curgeau pe obraz. Atâta durere i se citea pe chip, încât orice cuvânt era de prisos.

Și-au lăsat acasă soții, tații, buneii. Nici una dintre ele nu știe și nu poate spune cu siguranță dacă îi vor mai vedea vreodată, dacă îi vor mai îmbrățișa vreodată. Războiul are fața hâdă și nu cruță pe nimeni.

Ceea ce a făcut AO „Pro Femeia” în acea zi a fost o rază de lumină pentru ele, căci au ieșit pentru câteva ore din starea lor de tristețe și durere. Au vizitat împreună Muzeul satului din Pîrlița, unde doamne de excepție au deschis larg ușile, oferindu-le o lecție de istorie, iar la final – hulubași, simbol al păcii, copți de mâinile lor harnice. Au admirat apoi o expoziție frumoasă, organizată la Casa de Cultură din Pîrlița cu ocazia Floriilor.

Centrul Cultural Multifuncțional „Regina Maria” din Ungheni a venit în ospeție cu personaje din poveste, organizând o adevărată sărbătoare pentru copilașii ucraineni. Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” le-a pus la dispoziție vopsele și hârtie, ghidându-le pașii în pictură. Toate aceste activități au avut loc într-o sală minunată, la Zăzulenii Noi, oferită absolut dezinteresat de către SRL „Agrosfera-BM”.

Inimile tuturor au bătut în unison. A fost un eveniment de excepție, organizat de AO „Pro Femeia”, cu suportul a zeci de oameni inimoși. Doar în câteva ore a fost adunată suma necesară pentru un astfel de eveniment. Cu adevărat, avem oameni excepționali. Totodată, Primăria municipiului Ungheni a oferit cadouri pentru fiecare dintre femeile refugiate din Ucraina, iar Consiliul Raional – transportul.
„Am reușit să le facem pe femeile din Ucraina să uite pentru câteva clipe de durerea pe care o țin adânc în suflet, să zâmbească așa cum o făceau odinioară la ele acasă și acest fapt bucură. Mulțumim tuturor partenerilor și sponsorilor. Aplauze pentru organizatori”, a spus la final directoarea AO „Pro Femeia”, Victoria Bernic.

Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *