GALA LOCAL BOND: Cele mai interesante afaceri social-culturale premiate
Proiectul LOCAL BOND și-a desemnat câștigătorii. După șase luni de Program de PreAccelerare realizat în cadrul Proiectului, beneficiarii din regiunile-cheie: Ștefan Vodă, Cimișlia, Drochia, Ungheni au prezentat juriului, compus din traineri și mentori, Pitch Deckul. Juriul a mai analizat Business Planul și a decis câștigătorii.
Astfel, pe locul 1 s-a plasat Tatiana Baidan, fondatoare „Bright Creation”, din Ștefan Vodă. Tatiana și-a lansat afacerea în timp ce se afla în concediu de maternitate, fiind una din puținele afaceri care se dezvoltă în producerea accesoriile deja îndrăgite la nivel local. Tatiana a evoluat mult în program și trainerii, și juriul, și colegii au remarcat rezultatele în program.
Locul doi a fost ocupat de Alexandru Prisăcaru „InterDoc”, originar din Cimișlia care oferă consultanță legală și suport administrativ persoanelor fizice și juridice
Pe locul trei s-a fost aleasă Liliana Starciuc, fondatoare LILIART, Ungheni, care pentru a păstra familia acasă și a transmite patrimoniul cultural nepoților a decis să lanseze o nouă afacere de la zero și s-a apucat de învățat meserie.
Două premii specializate au fost acordate pensiunilor turistice care promovează regiunea în care activează și au reușit să inspire și colegii din SUA și din Republica Moldova: Andrei Munteanu, Pensiunea Agroturistică Zloți și Dorina Onici, Pensiunea „La Tudora”, pentru cele mai bune rezultate din program. Acești antreprenori promovează valorile regionale și își construiesc diferite modele experiențiale de afaceri pentru a atrage turiști și cei interesați fie de explorare prin activități sportive și în aer liber, fie prin organizare de festivaluri la Nistru și impărtășirea esteticului și artistismului local.
„Câștigătorii concursului sunt persoane care au reușit să integreze un Business Plan după modelul prestabilit sau propriul concept, au înglobat informația într-un Pitch Deck și au prins la curaj pentru a-l prezenta juriului în cadrul Galei LOCAL BOND din 14 mai. Au fost remarcate afaceri care au un impact social-cultural pentru regiune și creează locuri de muncă cum sunt participanții din sectorul turismului. Am remarcat progresul și evoluția în cadrul proiectului. Oricare ar fi începutul important e atunci când inițiezi o nou direcție să nu pierzi mentalitatea de startup, de a desccperi consumatorul și piața nouă”, a menționat Olesea Fortuna, manager proiect LOCAL BOND.
Câștigătorii s-au ales expertiză din partea juriului privind Business Planul și Pitch Deckul. „Voi investi pentru a crea și sper că voi găsi o persoană care să mă ajute la confecționarea bijuteriilor și vom crește. Am să reușesc să le fac pe toate”, a spus Tatiana Baidan. „Am reușit să îmbunătățesc modalitate de gestionare a afacerii, identific modalități de a face schimb de experiență și împrumuta noi abilități”, a intervenit Alexandru Prisăcaru.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul vizitei de studiu la Pensiunea „La Tudora”, raionul Ștefan Vodă, parte a sesiunilor de Matchmaking din cadrul proiectului. Este cea de-a doua vizită de studiu, care a adunat 16 participanți din Ștefan Vodă, Cimișlia și Ungheni, care au identificat importanța și structurarea unui business plan pentru a accesa finanțare, au celebrat exemplele de succes, au împărtășit viziuni de cooperare pe proiecte viitoare, am realizat turul localități și a pensiunii și au savurat vizita la Muzeul „La Bunici” din satul Tudora, s-au delectat din torta LOCAL BOND, realizată de Olga Istrati „Cafe Smile” din Ștefan Vodă. Gazda, Dorina Onici, a vorbit participanților despre Pensiune, a realizat o sesiune de degustare de bucate tradiționale localitații, însoțită de bună dispoziție, dar a a lansat o invitație de a participa la „Festivalul de Piersici”, care va avea loc în iulie, pe teritoriul pensiunii, iar Ungheniul ne-au invitat la o vizită ulterioară.
Proiectul LOCAL BOND Antreprenoriat Sustenabil Inclusiv este realizat de GEN Moldova cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, parteneriatul Carolina de Nord – Republica Moldova. Co-organizatorii locali: Primaria Cimișlia, Asociația „Cimișlieni de Pretutindeni”, Consiliul Raional Ungheni, Asociația Locală de Turism Ungheni, Consiliul Raional Drochia, Centrul de Resurse Drochia „Universul”, Primăria Ștefan Vodă, Asociația Băștinașilor din Ștefan Vodă.
Lasă un răspuns