FOTO / O casă de pe strada Aurel David din Ungheni riscă să fie înghițită de pământ

O casă situată pe strada Aurel David, sub numărul 1, riscă să fie înghițită, la propriu, de pământ. Și asta pentru că, casa familiei Corin se află într-o zonă de risc, iar marginea prăpastiei se apropie amenințător de gospodărie.

Natalia Corin locuiește în această ogradă de 45 de ani, casa fiind construită de către părinții ei încă prin anul 1971. În toți acești ani, dânsa povestește că pământul se surpa puțin câte puțin, însă în ultimii doi ani pământul a cam luat-o razna procesul, prăpastia se „apropie” în pași rapizi de casă, iar acest lucru o alarmează atât pe ea, cât și pe toți membrii familiei.

„În luna mai, a anului trecut, au început să apară niște fisuri longitudinale, ca mai apoi, pământul care s-a crăpat a început să scadă în nivel, apoi să se surpe și prăpastia a început să fie tot mai aproape de locuința noastră… Nu se știe ce tablou va fi după ploi”, spune ea Natalia Corin.

Îngrijorată fiind de situația creată, s-a adresat de nenumărate ori primărie, dar și la alte instituții statale de nivel republican pentru a se întreprinde careva măsuri. „Am deja o mapă destul de groasă, plină cu cereri”, mai spunea dânsa.

Propuneri venite din partea Primăriei Ungheni

Anul trecut, în urma cererii depuse de către familia Corin, reprezentanții administației publice locale au mers să inspecteze terenul. Iar în urma inspectării terenului, au propus locatarilor să fie cazați, pentru un an de zile, din contul primăriei, la o gazdă. Însă, din varii motive, locatarii casei au refuzat propunerea venită din partea primăriei.

Totuși, familia Corin spune că nu au așteptat soluții din partea administrație, dar ani de-a rândul au plantat copaci, în speranța că rădăcinile lor vor ține pământul. Însă nici acest lucru nu a ajutat, bucățile de pământ se duc tot cu copaci, aceștia fiind încă fragili. „Strășnicie ce se petrece. Numai de un singur lucru mă tem, nu se știe ce se va întâmpla cu pământul de sub casă… Tare mi-e frică să nu ne ducem tot cu casă într-o bună zi”, spune femeia.

Administrația publică locală a executat și un raport de evaluare a locuinței la Oficiul Cadastral Teritorial Ungheni, în anul 2021, cheltuielile fiind suportate de către administrație.

 Ce a întreprins Primăria municipiului Ungheni în legătură cu situația creată 

La începutul acestui an, au fost efectuate foraje geotehnice pentru a fi prelevate probe de sol. Potrivit lui Ion Gălușcă, viceprimarul municipiului Ungheni, forajele geotehnice s-au făcut în două locuri. „S-a forat sus – cinci forări de 35 de metri adâncime și jos, pe malul Prutului, încă cinci forări de câte 10 metri adâncime”, a precizat dânsul.

În urma probelor, care au fost analizate într-un laborator și a executării unui studiu tehnic, proiectanții vor specifica și soluțiile ce vor putea fi întreprinse pentru a întări malul de pământ.

În urma tuturor acțiunilor întreprinse de către primărie, viceprimarul Dionisie Ternovschi a menționat că vor înainta încă un demers către Guvern, în care vor veni cu o claritate în ceea ce privește soluțiile la problema existentă, în baza proiectului tehnic „Problema este că solul erodează și sunt alunecări puternice de pământ. Cu anii, râul își acaparează teren. Există riscul ca acest teren, până la urmă, să fie înghițit de râu. Solul „o să se liniștească”, abia atunci când unghiul de înclinație a pantei o să fie de 45 de grade, însă la moment, panta este într-un unghi de aproximativ 90 de grade”, spune dânsul, după care mai adaugă: „Soluția ar fi: unu – despăgubirea locatarilor, iar doi – ca executarea lucrărilor să fie efectuată la nivel de stat, deoarece este zona de protecție a statului”.

Recomandarea cea mai viabilă

În urma studiului geotehnic efectuat, Ion Gălușcă a afirmat că recomandarea venită din partea  proiectanților ar fi construcția unui zid de sprijin de aproximativ 150 metri lungime, după care se va îndrepta cu pământ sub un unghi de 30 de grade, se vor planta copaci și se va realiza sistem de drenaj. „Deja, o să vedem cât ne vor costa aceste lucrări și de unde vom lua resurse financiare”, a conchis Ion Gălușcă, menționând totodată că aceste lucrări sunt foarte costisitoare.

O galerie de fotografii puteți urmări pe pagina de Facebook – Expresul.  

 

O casă din apropiere, deja este abandonată

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *