Căminul Cultural din satul Frăsineşti va fi reparat grație Uniunii Europene

Sursa: https://www.facebook.com/intern.co

Căminul Cultural din Frăsineşti va fi reparat datorită unui proiect implementat de Grupul de Inițiativă Locală „Andrieș” din sat. Valoarea totală a proiectului este de peste 116 mii de lei, dintre care 82 de mii sunt din partea Uniunii Europene, peste 16 mii de lei – contribuția administrației publice locale și peste 18 mii de lei – contribuția comunității.

În cadrul proiectului „Căminul Cultural – punct de tangenţă între generaţii şi categorii de locuitori” vor fi reparați pereţii, podul şi pardoseala, cu o suprafață totală de 115 metri pătrați.

Potrivit Mariei Cozma, coordonatoarea proiectului, lucrările de reparație vor începe în luna mai și vor dura aproximativ o lună: „Acest spațiu va fi utilizat de către grupurile și cercurile de interes din cadrul Căminului Cultural și va contribui la dezvoltarea comunității. Totodată, va deveni un punct în care se vor întâlni generaţiile, ca să interacţioneze prin diversele activităţi ce se vor desfăşura aici. Ne dorim ca acest Cămin Cultural să devină un centru multifuncţional”.

Coordonatoarea proiectului mai spune că, astfel, femeile şi bărbaţii din localitate vor avea posibilitatea să-şi diversifice ocupaţiile şi să participe în viaţa comunităţii: „Vom sensibiliza locuitorii privind importanța asigurării egalităţii de gen, inclusiv prin păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor”.

Startul proiectului a fost dat în luna aprilie, când a fost organizată o masă rotundă la grădinița „Andrieș” din localitate, unde specialiştii în domeniu au informat participanții și participantele despre violența domestică și consecințele ei, distrugerea stereotipurilor, cum să reacționeze în situațiile de violență domestică și care este pedeapsa aplicată în aceste cazuri.

„Este foarte greu să depistezi victimele violenței în familie. E nevoie de o discuție directă cu persoanele implicate în cazurile de violență, precum și de un specialist bine instruit în domeniu, deoarece victimele au tendința de a ascunde foarte bine actul de violență”, spune Lilia Mărcuță, asistentă socială și parajuristă.

Potrivit echipei de implementare, proiectul are scopul de a implica și de a schimba comunitatea – să ia atitudine, să participe la luarea deciziilor, să pună umărul la dezvoltarea comunității și să promoveze egalitatea de gen, combaterea violenței domestice, abilitarea femeilor prin integrarea perspectivei de gen în politicile publice locale. „Atunci când vorbim despre egalitatea de șanse, trebuie să înțelegem că femeile și bărbații au aceleași drepturi, să combatem stereotipurile și să distrugem barierele potrivit cărora femeia își are locul doar la bucătărie, iar bărbatul este cel care trebuie să întrețină familia”, conchide Lilia Savin, președinta Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

Proiectul „Căminul Cultural – punct de tangenţă între generaţii şi categorii de locuitori” este desfășurat în cadrul Programului de Granturi Mici pentru inițiative comunitare, componentă a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF Moldova.


 Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *