Brusturele şi proprietăţile sale

Una dintre cele mai răspîndite plante din lume, brusturele, are proprietăţi antibacteriene, antifungice şi diuretice şi ajută la eliminarea toxinelor. Brusturele reglează nivelul glicemiei, curăţă sîngele de toxine şi acţionează ca un antibiotic.
Cercetările au dovedit că, prin consumul ceaiului din rădăcină de brusture, nivelul zahărului din sînge se reduce simţitor. De aceea fitoterapeuţii recomandă terapia cu un astfel de ceai mai ales bolnavilor de diabet.
Pentru prepararea infuziei se folosesc două linguri de rădăcină mărunţită de plantă la 500 ml de apă clocotită. Ceaiul se fierbe la foc mic, timp de două minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă timp de 15 minute. Se bea călduţ în trei prize, în decursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat 15 zile pe lună.
Substanţele active din compoziţia brusturelui au efect de curăţare a întregului organism. O astfel de cură de detoxifiere este binevenită mai ales primăvara, brusturele combătînd totodată şi astenia specifică acestui sezon.
Decoctul se prepară dintr-o lingură de rădăcină de brusture tăiată mărunt şi din 300 ml de apă. Ceaiul se fierbe cinci minute, apoi se filtrează. Se beau trei-patru căni pe zi, timp de două săptămîni. Efectul frunzelor de brusture asupra bolilor de piele (furunculi, acnee) este remarcabil. Folosite sub formă de cataplasme, frunzele de brusture stropite cu ulei de eucalipt s-au dovedit eficiente mai ales în cazurile de furunculoză. În cazul rănilor infectate se folosesc cataplasmele cu frunzele plantei fierte în lapte, care se schimbă din două în două ore.
Preparatele pe bază de brusture încetinesc sau chiar opresc căderea părului. De aceea planta, care s-a dovedit un tonic capilar, este folosită în tratamentul contra alopeciei (căderea prematură a părului), prin masaj capilar cu decoct preparat din rădăcinile plantei). Tratamentul se face de trei-patru ori pe săptămînă.
Preparatele din brusture reglează tensiunea arterial. Pentru combaterea stresului este eficient ceaiul de brusture amestecat cu ceai de tei şi de busuioc (o jumătate de linguriţă din fiecare şi o cană de apă). Ceaiul se bea pe parcursul zilei. De asemenea, infuzia scade concentraţia zahărului din sînge.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *