O sală de studii în aer liber, amenajată în cartierul Tinereţii
Un adolescent a reușit să mobilizeze cartierul Tinereții din Ungheni pentru amenajarea unui spațiu prietenos tinerilor.
Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni se poate mândri cu o sală de studii în aer liber, care poate fi folosită și ca scenă pentru reprezentații artistice sau teatrale, dar și ca spațiu de creație sau recreere pentru tineri. Amenajarea și dotarea s-a făcut la inițiativa unui grup de tineri din oraș.
Exemplu lor i-a mobilizat pe zeci de adulți care locuiesc în cartierul Tinereții, acolo unde este amenajat spațiul, dar și pe administrația liceului. Inițiativa se înscrie în programul YouCreate, realizat cu suportul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor, al Ministerului Educației și Cercetării, Biroului de cooperare al Elveției și UNFPA Moldova. Inițiativele creative sunt coordonate de Fundația Terre des hommes (Tdh) Moldova și au ajuns, în anul curent, la cea de-a treia ediție.
Unul dintre inițiatorii proiectului este Mihail Golovaciuc (16 ani), elev în clasa a X la Liceul „Gheorghe Asachi”, iar acest proiect de mobilizare comunitară este primul la care a contribuit. Mihail a început să se implice în inițiative locale odată cu venirea la Centrul de tineret Ungheni. Se întâmpla în primăvara anului 2021, iar de atunci, tânărul, ajutat și susținut de echipa centrului, și-a construit propriul traseu în lumea activă din punct de vedere civic.
„M-am convins că între noi, tinerii de la centru, poate exista o conlucrare eficientă și am ajuns să mă implic tot mai activ, iar în final am devenit lider adjunct al grupului de inițiativă. Centrul este locul unde se nasc cele mai inovative și creative idei”, spune adolescentul.
În 2021, împreună cu ceilalți 10 colegi din grupul de inițiativă, Mihai și-a propus să obțină un grant prin intermediul YouCreate, bani cu care să amenajeze un spațiu prietenos tinerilor în curtea liceului în care învață. La distanța de numai câteva luni au ajuns să își vadă planurile împlinite – un spațiu modern, bine amenajat, dotat cu câteva bănci comode, unele confecționate chiar de ei înșiși, o mică pergolă unde sunt afișate diverse anunțuri și un loc numai bun pentru făcut poze cu prietenii sau colegii.
Până la acest rezultat a fost o cale deloc ușoară, iar secretul succesului constă în faptul că au reușit să mobilizeze nu doar tinerii dar și zeci de adulți din localitate, consideră Mihail.
La început a fost ideea – au discutat ore în șir și au aranjato-o ca pe un puzzle, element cu element, astfel ca să ajungă o propunere de proiect. „Cel mai greu la această etapă a fost să găsim consens atunci când opiniile erau diferite. Am înțeles destul de rapid că diferența de păreri nu trebuie să ne dezbine ci, dimpotrivă, să ne ajute să găsim cea mai bună soluție”.
Sursa: unimedia.info
Lasă un răspuns