Natalia Bargan, medic de familie din Ungheni – despre asistența oferită femeilor şi copiilor care fug de război
De aproape 20 de ani, cinci zile pe săptămână și uneori toate șapte împreună, Natalia Bargan din Ungheni își urmează misiunea de a fi medic de familie. Este una dintre cei zecile de medici de familie din raionul Ungheni care au fost instruiți pentru identificarea timpurie a copiilor cu tulburări de dezvoltare, precum și a femeilor care sunt sau pot deveni victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului, prin intermediul programului de vizite la domiciliu sau în cadrul vizitelor programate la medic.
Așa cum spune chiar ea, orele de instruire i-au oferit posibilitatea de a deschide mai larg ochii asupra fenomenului de violență, abuz, de a înțelege toate riscurile și a de salva mai multe vieți. Astfel, terenul ei de lucru și de implementare a celor învățate nu a fost doar în rândul familiilor din regiune. Odată cu începerea conflictului în Ucraina, întâlnea zilnic copii și femei care au ales să își găsească refugiul în raionul Ungheni.
„În această perioadă am oferit asistență medicală multor copii și femei din Ucraina care au fugit de război. Am întâlnit și familii din categorii social vulnerabile care aveau nevoie de atenție sporită și mai multe servicii medicale”, spune Natalia Bargan.
Desigur că atunci când îi examinam pe cei mici sau pe femei analizam dacă au fost sau sunt victime ale violenței. Fiecare vânătaie observată pe corp era urmată de mai multe întrebări pentru a-mi da seama dacă există anumite riscuri și dacă aș putea interveni. Desigur, informațiile pe care le-am obținut la training și-au lăsat amprenta asupra modului în care lucrez”, mai spune medica.
Pe lângă asistența medicală oferită, Natalia Bargan povestește că a fost bucuroasă să poată împărți datele de contact și metodele de prevenire sau protecție împotriva violenței, traficului și abuzului exploatării cu femeile refugiate, astfel încât acestea să se simtă în siguranță.
„Am obținut foarte multe numere de contact, căi de referire, și informații pe care orice femeie ar trebui să le cunoască pentru a se proteja în asemenea cazuri. De asemenea, am învățat cum să lucrez mai eficient cu asistenții sociali, lucru practicat anterior în cadrul echipelor multidisciplinare. Să știți că m-am simțit foarte utilă să pot oferi femeilor din Ucraina informații și sfaturi despre cum se pot proteja și preveni cazurile de violență. Îmi doresc ca aici, în Republica Moldova, să găsească liniște și siguranță”, menționează dânsa.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni, în prezent, în raion sunt circa 700 de refugiați din Ucraina, dintre care peste 300 de copii.
Proiectul EVA este implementat în raioanele Cahul și Ungheni pe parcursul anilor 2020 – 2022 de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova. Scopul acestui proiect este a promova egalitatea de gen, abilitarea femeilor prin integrarea accentuată a perspectivei de gen în politicile publice locale și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor. Până în prezent, 55 de medici de familie și 115 asistenți/asistente medicale din Cahul și Ungheni au fost instruiți pentru identificarea și prevenirea cazurilor de violență împotriva copiilor și femeilor, iar circa 3 000 de lucrători medicali din întreaga țară au primit și au început să utilizeze Ghidul privind intervenția în cazurile de violență împotriva copiilor.
Sursa: unicef.org
Lasă un răspuns