Facilităţi pentru moldovenii care doresc să se întoarcă definitiv acasă

Sursa foto: diez.md

Pentru moldovenii care sunt plecaţi peste hotare şi doresc să se întoarcă definitiv acasă vor fi create unele facilităţi fiscale şi vamale. În acest sens a fost emis un proiect de lege.

„Întoarcerea acasă trebuie să fie simplă și nu trebuie să coste”, a spus Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, înr-o postare pe reţelele de socializare.

„Proiectul propune scutiri de la plata taxelor de import pentru introducerea în țară a bunurilor de uz personal și a unui mijloc de transport auto”, a mai adăugat Maia Sandu.

Prevederile se vor aplica persoanelor care s-au aflat în afara țării timp de cel puțin 36 de luni, pe parcursul ultimelor 48 de luni. Pentru acordarea facilităților cetățenii vor depune o cerere, însoțită de acte confirmative.

Potrivit spuselor lui Maia Sandu: Acesta este un proces complex de transformare a țării, iar pentru a reuși, Republica Moldova are nevoie de oameni. Suntem hotărâți să îmbunătățim condițiile de trai acasă și să creăm locuri de muncă, astfel încât cetățenii noștri să își construiască aici viitorul. Împreună, cu oameni profesioniști și muncitori, vom putea schimba Moldova în bine, făcând din ea locul în care să vrem să trăim și să revenim.

Peste jumătate dintre moldovenii plecați peste hotare sunt împreună cu familia, iar majoritatea muncesc în altă țară de 4-10 ani. Polonia, Germania, Franța, Italia, Federația Rusă, Portugalia, Irlanda, Spani şi Israel sunt doar câteva dintre ţările care găzduiesc cei mai mulţi moldoveni.

Cauzele principale care i-au determinat să plece peste hotare sunt nemulțumirea față de cum merg lucrurile în Moldova, oportunități de lucru, veniturile mai mari peste hotare, dificultatea de a găsi un loc de muncă în Moldova, acumularea de datorii și credite,nemulțumirea față de calitatea serviciilor publice din Moldova (medicină, învățământ) și motive ce vizează efectuarea studiilor peste hotare.

Editor: Gabriela Boxan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *