Deflagrațiile din Transnistria au produs panică în rândul moldovenilor

Sursa foto: DW.com

Din cauza exploziilor produse în Transnistria, presa din stânga Nistrului a scris că oamenii s-au speriat și fug spre Chișinău. Însă Serviciul Vamal al Moldovei dezminte aceste informații.

Corespondentul DW.com care se afla la punctul de trecere din localitatea Varnița, a observat că există cozi la intrarea în regiunea transnistreană și nu invers, iar explicația oamenilor este că au sărbătorit Paștele la rude în dreapta Nistrului, iar acum se întorc acasă în regiunea transnistreană.

Ultimele două explozii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova s-au produs  la 50 de kilometri de Chișinău. Au fost aruncate în aer două dintre cele mai puternice turnuri ale complexului de transmisiuni din preajma localității Maiak, raionul Grigoriopol. Presa de la Tiraspol scrie că ambele deserveau Federația Rusă, fiind construite în 1960. Au apărut informații neconfirmate deocamdată oficial și despre faptul că pe aerodromul nefuncțional din Tiraspol ar fi fost detonate mine aruncate din drone. Observatorii militari pun aceste informații pe seama „dezinformării FSB-iste”.

Exploziile de la Grigoriopol s-au produs la câteva ore după cele de luni seară asupra clădirii așa-zisului minister al securității din Transnistria. Informația despre exploziile de marți a fost confirmată și de așa-numitul departament de Interne de la Tiraspol. Potrivit acestora, au avut loc două explozii (la 6.40 și la 7.05). Nimeni nu a avut de suferit.

Autorităţile din Ucraina susţin că exploziile care au avut loc luni la Tiraspol sunt o provocare pusă la cale de Rusia, iar Chișinăul crede că această provocare ar avea drept obiectiv crearea pretextelor pentru tensionarea situației în regiunea transnistreană.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a emis o notă informativă în care menționează că monitorizează situația din regiunea transnistreană și a chemat cetățenii la calm. „Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova. (…) SIS monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate, în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg. SIS și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță în Republica Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept”, se arată în nota informativă a SIS.

Sursa: dw.com


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *