Astăzi 27 aprilie este sărbătorită ziua Drapelului de Stat

Sursa foto: Mariana Sarî

Astăzi se împlinesc 32 de ani de când este sărbătorită ziua Drapelului de Stat. Deputații Poporului au adoptat pe 27 aprilie 1990, prin lege constituțională, Tricolorul ca Drapel de Stat.

Simbolistica Tricolorului reprezintă și penetrează procesul istoric îndelungat al comunității umane, evaluând de la percepția conștiinței unității naționale la cea statală. Geneza acestor simboluri rezidă în anumite culori, aplicate și întâlnite în creațiile populare de artizanat, stindarde împărătești, drapele de luptă. Pentru noi, românii, acestea sunt culorile roșu, galben și albastru.

„Drapelul de Stat al Republicii Moldova este tricolor. Culorile sunt dispuse vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu. În centru pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova”, se stipulează în Constituția Republicii Moldova.

Conform legii Drapelul de stat „este un simbol oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova.” La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Cetățenii Republicii Moldova și cetățenii străini care se află pe teritoriul statului au obligația de a respecta Drapelul de stat.

Editor: Gabriela Boxan

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *