Ce facem cu vinul care rămâne în sticlă, după deschiderea acesteia
Deschiderea unei sticle splendide de vin este un ritual plăcut, care trebuie savurat fără grabă, cu atenție și curiozitate. Dar ce facem atunci când în recipient mai rămâne vin?
Asociatia Micilor Producatori de Vinuri din Moldova vine cu câteva recomandări de păstrare a vinului proaspăt și aromat, chiar și la câteva zile după deschidere sticlei:
- Acoperiți sticla cu dopul original cu care a venit.
- Depozitați sticla în poziție verticală pentru a reduce suprafața expusă la oxigen și, respectiv, pentru a reduce oxidare a vinului.
- Păstrați sticla în frigider: temperaturile scăzute încetinesc procesele chimice, inclusiv oxidarea.
- Folosiți dispozitivele speciale pentru păstrarea vinului, precum pompa vacuumată.
- Mutați vinul rămas în sticle mici în care există mai puțin spațiu pentru aer și expunere la oxigen.
Vinul alb, vinul rose sau cel roșu fin se păstrează 5 zile după deschidere cu un dop de plută sau silicon, 5-7 zile cu un dop filetat și până la 7 zile cu unul vacuumat.
Vinul alb sau roșu corpolent se menține după deschidere 3 zile cu un dop de plută sau silicon, 3-5 zile cu un dop filetat și 4-5 zile cu unul vacuumat.
Vinurile fortifiate, adică cele licoroase, rezistă și până la 28 de zile după deschidere.
Lasă un răspuns