36 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, depunere de flori la Ungheni

Sursa foto: Agora.md

26 aprilie a fost desemnată de către Organizaţia aţiunilor Unite (ONU) drept Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. Astăzi se împlinesc 36 de ani de la explozia reactorului 4 de la Centrala Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie.

La lichidarea consecințelor exploziilor nucleare produse la centrala atomo-electrică în 1986 au participat 3655 de moldoveni. Catastrofa a dus la contaminarea radioactivă a unor teritorii importante, iar mii de persoane au fost diagnosticate ulterior cu cancer.

„Cu toate că au trecut zeci de ani, și astăzi catastrofa rămâne vie în conștiința celor care și-au riscat viața pentru eliminarea nivelului ridicat de radioactivitate din zona dată. Ecoul dezastrului de la Cernobîl va fi auzit mai multe decenii, aducând durere și suferință oamenilor, pentru care viața a fost împărțită în două părți: înainte și după accident”, se arată într-un comunicat al Consiliului Raional Ungheni.

Astăzi angajații Consiliului Raional Ungheni au depus flori, pe teritoriul Complexului Memorial din or. Ungheni, cistind eroismul participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

În contextul războiului din Ucraina, Centrala Nucleară de la Cernobîl, reprezintă în continuare un adevărat pericol. Astfel directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunțat că vizitează centrala nucleară inactivă Cernobîl din Ucraina, potrivit unui comunicat al AIEA, publicat pe site-ul agenției.

Acesta va conduce o misiune de experţi cu scopul de a accelera eforturile de prevenire a pericolului unui accident nuclear pe fondul războiului din Ucraina, chiar dacă până în prezent nu au fost constatate modificări ale indicatorilor de mediu.

„Prezenţa AIEA la Cernobîl va fi de o importanţă capitală pentru activităţile noastre de sprijinire a Ucrainei, reprezentând o încercare de restabilire a controlul de reglementare al centralei şi de a asigura funcţionarea acesteia în condiţii de siguranţă şi securitate”, a spus Grossi, adăugând că vor urma mai multe misiuni AIEA la Cernobîl şi alte instalaţii nucleare din Ucraina în următoarele săptămâni.

Accidentul de la Cernobîl a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima (Japonia) şi de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki.

Editor: Gabriela Boxan

Sursa foto: Consiliul Raional Ungheni 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *