Sipoteniul va beneficia de ajutor financiar pentru efortul depus în găzduirea refugiaților

Satul Sipoteni va primi susținere financiară pentru efortul depus în găzduirea refugiaților în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”. Ajutorul va fi distribuit prin intermediul Asociației de Băștinași „Baștina Sipoteni” din localitate.

„În general, pentru Sipoteni, asociația este un actor indispensabil. Mai ales în această perioadă, ajutorul este și mai binevenit. Până acum, am susținut cel puțin 120 de persoane din Ucraina care au avut nevoie de cazare, le-am facilitat legătura cu rudele din străinătate și i-am ajutat să ajungă la hotarul cu România sau alte țări UE, acolo unde erau așteptați. Mai mult ca atât, asociația de băștinași a obținut încrederea diasporei ucrainene din țările UE și aceasta transmite ajutor refugiaților aflați în Moldova”, a declarat Vasile Rață, primarul de Sipoteni.

Astfel, Elveția și PNUD va oferă 59.000 de dolari pentru comunitățile care au depus cel mai mare efort în găzduirea refugiaților. Iar în scurt timp, primele 13 localități vor primi un suport financiar total de 20 mii de dolari. „Aceasta reprezintă un prim pas, menit să ofere mijloace necesare pentru implicarea activă a asociațiilor în furnizarea echipamentelor și bunurilor necesare pentru cazarea și alimentația refugiaților din localitățile partenere”, se arată într-un comunicat al PNUD.

Potrivit Carolinei Tissot, directoarei Biroului de cooperare al Elveției, poporul și autoritățile din Republica Moldova sunt extraordinar de generoși și bine organizați, dar este nevoie și de ajutor extern. „Pachetul de ajutor umanitar al Elveției constă în prezent din trei elemente: livrarea produselor de primă necesitate, implicarea specialiștilor unității de ajutor umanitar elvețian și furnizarea resurselor financiare către organizații umanitare”, a menționat ea.
Printre localitățile care vor beneficia de susținere sunt: Palanca (Ștefan Vodă), Cărpineni (Hâncești), Budești (mun. Chișinău), or. Cimișlia, or. Drochia, Geamăna (Anenii Noi), Mihăileni (Râșcani), Selemet (Cimișlia), Sipoteni (Călărași), Taraclia (Căușeni), Manta, Slobozia Mare și Văleni (Cahul).

„E momentul pentru a ne solidariza, pentru a-i primi pe refugiații din Ucraina și de a le asigura condiții demne. PNUD se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru a sprijini eforturile imediate de a proteja și de a ajuta refugiații. Ne mobilizăm pentru a oferi hrană, produse de igienă, cazare temporară și adăpost celor care părăsesc Ucraina și ajung în Moldova”, susține și Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD Moldova.

Potrivit aceluiași comunicat, alte aproape 39.000 de dolari vor fi distribuiți în următoarea etapă conform necesităților localităților partenere ale proiectului.

Editor: Gabriela Boxan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *