Două femei din Ungheni au primit premiile Ministerului Culturii. Cine sunt ele?
Aliona MANCIU, șefa Serviciului asistență metodologică de specialitate la Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” a primit premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic. Iar Silvia ZAGOREANU, directoarea Palatului de Cultură din Ungheni a obținut premiul „Alexandru Fedco” – pentru cel mai bun manager al instituției de cultură la nivel local. Acesta a fost oferit de însuși Sergiu Prodan, ministrul Culturii.
„Este o muncă enormă a întregului colectiv al Bibliotecii „Dimitrie Cantemir””, a subliniat Aliona Manciu, după ce a primit diploma. Iar Silvia Zagoreanu, la rîndul ei, a mulțumit tutror celor care au încredere în ea și în ceea ce face pentru Ungheni. „De când sunt la Ungheni, am constat încă o dată, în plus, că cultura trebuie să înceapă de la gradiniță, școală, casele de cultura. Iar noi depunem efort în teren, la Ungheni, sa îndreptăm lucrurile într-o direcție, ca lumea să fie mulțumita de ceea ce se face. De fapt, această reușită este reușita colegilor mei de la Ungheni”, a menționat ea.
Per total, au fost premiați 20 de persoane. Premiile au fost oferite la categoriile:
- Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale;
- Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii;
- Premiul Gavriil Muzicescu în domeniul muzicii;
- Premiul Vladimir Curbet, în domeniul dansului;
- Premiul Ştefan Ciobanu în domeniul conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei;
- Premiul Ion Madan în domeniul biblioteconomic şi bibliografic;
- Premiul Isidor Burdin în domeniul patrimoniului imaterial;
- Premiul Gheorghe Cincilei în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media;
- Premiul Mihai Grecu în domeniul artelor plastice;
- Premiul Emil Loteanu în domeniul cinematografiei;
- Premiul Veniamin Apostol în domeniul educației artistice;
- Premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local.
Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale pe plan internaţional.
„Investind în cultură, de fapt investim în reziliența țării. Numai o societate cu un nivel înalt de cultură poate să reziste, să construiască, poate să creeze, inclusiv bunuri materiale. Fără cultură crește incultura. Și în cazul inculturii, incultura este destul de agresivă. Cred că astăzi pe plan global are loc un război între cultură și incultură. Trebuie să ne consolidăm în jurul culturii pe care o avem, să o promovăm, să o mișcăm mai departe și cu ocazia asta vreau să-i felicit și să mă închin în fața tuturor oamenilor care activează în domeniul culturii”, a subliniat Sergiu Prodan.
Lasă un răspuns