A fost schimbată data alegerilor locale noi care vor avea loc în 10 localități din țară. Despre soarta alegerilor de la Păulești, urmează să se ia o decizie suplimentară

A fost schimbată data alegerilor locale noi care vor avea loc în 10 localități din țară. Comisia Electorală Centrală a stabilit organizarea acestora  pe 29 mai 2022.

De subliniat că, Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de hotărârea Parlamentului Republicii Moldova prin care, pe perioada stării de urgență, este posibilă organizarea alegerilor locale noi în unele unități administrativ-teritoriale. În acest fel, CEC a revocat hotărârea de suspendare a procesului de organizare a scrutinului planificat, anterior, pentru data de 15 mai curent și a stabilit data de 29 mai curent pentru desfășurarea alegerilor locale în unele localități din țară.

În acest context, a fost aprobat Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor locale noi în 10 localități din țară. În cazul a opt localități urmează să fie ales primarul: satul Păulești, Călărași; comuna Ghetlova, raionul Orhei; comuna Horodiște, raionul Rezina; satul Zastânca, raionul Soroca; satul Moara de Piatră, raionul Drochia; satul Tătărești, raionul Strășeni; satul Glinjeni, raionul Fălești; satul Zăicani, raionul Râșcani și satul Hagimus, raionul Căușeni, iar în alte două localități, comuna Lozova, raionul Strășeni și comuna Bobeica, raionul Hâncești, vor fi organizate alegeri pentru componența consiliilor locale.

În ceea ce privește hotărârile nr. 235 din 22.12.2021 „Cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru funcția de primar al satului Păulești, raionul Călărași” și nr. 239 din 23.12.2021 „Cu privire la stabilirea datei alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Alexăndrești, raionul Râșcani”, Comisia Electorală Centrală se va pronunța, după caz, ținând cont de decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție. De menționat că, încetarea înainte de termen a mandatului de primar a survenit în legătură cu imposibilitatea alesului local de a-și exercita atribuțiile pe o perioadă mai mare de 4 luni consecutive, inclusiv pe motiv de boală.

Primarul Ion Prunici, este la al doilea mandat. La alegerile din 2015, fiind înaintat de către Partidul Liberal din Moldova, a câștigat cu 61,35% din sufragii. Iar în 2019, a candidat la alegerile locale fiind înaintat de Partidul Uniunea Salvați Basarabia, a câștigat alegerile în al doilea tur, cu 65,07%.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *