VIDEO / Acul, ața și foarfeca – noile ustensile ale caricaturistului Victor Crudu
De ceva timp, Victor Crudu, renumitul caricaturist unghenean, și-a descoperit o nouă abilitate: restaurează covoarele vechi. De mai bine de trei ani, acul, ața și foarfeca au devenit principalele ustensile pe care le folosește zi de zi.
În societatea noastră, această activitate este atribuită femeilor, dar Victor Crudu demonstrează că și bărbații se pot regăsi în acest domeniu. El lucrează ca restaurator de covoare vechi la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni.
În proces de lucru…
Am mers săptămâna trecută la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni. L-am găsit pe Victor Crudu în proces de lucru. Lucra asupra unui covor mare și vechi, găurit de timp, în față. Înarmat cu răbdare, ac, ață și foarfecă, analiza covorul. Avea mult de lucru. Doar o singură gaură îi ia, spune el, cam o zi, ca să o restaureze. Pentru restaurarea întregului covor îi trebuie cam 3-4 luni. „Sunt covoare la care lucrez și un an de zile”, ne spune dânsul.
Lucrul nu-l sperie, dar, uneori, recunoaște el, răbdarea îl cam părăsește. Și atunci lasă la o parte covorul pentru un timp, face altceva, după care își reia lucrul.
L-am întrebat care este tehnica pe care o folosește cel mai des. „Pe cea netedă”, răspunse el, în timp ce ne făcea un tur prin muzeu, pentru a ne arăta covoarele pe care le-a restaurat de-a lungul anilor. A restaurat peste 10 covoare. Tehnica a „prins-o” de la colegii de la Muzeul Național de Istorie.
Ne-a explicat și cum restaurează aceste covoare: „Covoarele pe care le avem în colecția muzeului sunt deteriorate. Gaura este curățată, urzeala – restabilită, dacă nu este păstrată, după care este restabilit covorul”.
Procedura nu este complicată, dar e migăloasă. Ne-a povestit că este greu de găsit culoarea potrivită pentru covor, deoarece culorile sunt învechite. Încearcă să le combine, ca să nu fie într-atât de vizibilă diferența dintre ațe și ani.
Este o muncă doar pentru femei?
Deși nu s-a gândit că va practica vreodată această muncă, Victor Crudu spune că îi place ceea ce face. Este convins că această îndeletnicire nu trebuie să fie atribuită doar femeilor, mai ales că, spune el, cunoaște câțiva bărbați care cos sau restaurează covoare: „De ce o femeie poate să cosească sau să sape? De ce un bărbat poate să facă mâncare sau să fie un bucătar de excepție? Nu cred că o profesie trebuie atribuită după gen”.
Deocamdată, Victor Crudu spune că nu are niciun ucenic pe care să-l învețe această meserie, dar și-ar dori: „Tinerii nu au interes pentru așa gen de muncă. Probabil, consideră că nu e necesar. Dar eu cred că e foarte important, pentru că acesta este patrimoniul nostru. El merită și trebuie să fie păstrat”.
Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.
Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.
Lasă un răspuns