La Călărași și Ungheni s-au deschis două centre unificate de prestare a serviiciilor publice

Săptămâna trecută, la Sculeni (raionul Ungheni) și Pîrjolteni (raionul Călărași) s-a deschis câte un centru unificat de prestare a serviciilor publice. Astfel, oamenii vor putea accesa servicii guvernamentale digitale cu suportul unui specialist instruit, fără a se deplasa în centrele raionale.

Iar serviciul este gândit în special pentru persoanele care nu au un calculator acasă, conexiune la internet, sau deprinderea utilizării serviciilor digitale.

Ceremonia de inaugurare a avut loc în regim online.

Autoritățile publice locale din cele două localități „au primit cu entuziasm propunerea de a se implica în acest proiect ambițios, care aduce inovația și modul de prestare a serviciilor la nivel local”, a menționat vicepremierul pentru digitalizate, Iurie Țurcanu.

Primarul de Pîrjolteni a declarat pentru „Expresul” că oamenii din localitate deja au fost informați despre acest centru, unii deja au și beneficiat de servicii. „Este un centru foarte bun și important pentru localnici și cred că un astfel de centru ar trebui deschis în fiecare localitate”, a subliniat dînsul.

De subliniat că proiectul este expresia modernizării sectorului public. „De la etapa de inițiere a acestui proiect și până acum, a fost un drum lung și sinuos, dar fiecare întâlnire, fiecare discuție, fiecare provocare ne apropie și mai mult de obiectivul nostru comun – acela de a aduce inovația în fiecare comună, în fiecare primărie, în fiecare casă”, a mai menționat oficialul.

Explicând decizia Guvernului de a deschide centre de prestare a serviciilor online cu prezența fizică a unui funcționar de stat în zonele rurale, Natalia Gavrilița a spus că nu toți cetățenii au deprinderea folosirii internetului sau serviciilor în regim online și ei trebuie ajutați, îndemnați și susținuți. „Anume de aceea avem acest efort lăudabil al vicepremierului pe digitalizare, Iurie Țurcanu și al Agenției de Guvernare Electronică – de a deschide în localitățile și consulatele Moldovei Centre Unice de Prestare a Serviciilor, care să ajute, să promoveze și să ghideze utilizarea serviciilor publice în regim online pe toți cei care au nevoie de ele, atât în țară, cât și peste hotare”, a remarcat primul-ministru.
Peste 200 de servicii au fost digitalizate și pot fi accesate ușor și rapid, începând de la depunerea cererii în format online și până la livrarea rezultatului serviciului.

Centrele sunt deschise în incinta primăriilor din localitate.

În acea zi, pe 4 februarie, au fost deschise, în total 16 centre unificate în 16 localități din 14 raioane, cu sprijinul Băncii Mondiale.

Natalia Junghietu

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *