„Călărași – orașul de la poalele Codrilor” – o nouă carte, ce va promova turismul călărășean, va fi editată în curând

O nouă carte care va promova orașul Călărași va vedea lumina tiparului în primăvara acestui an. Este vorba de cartea „Călărași – orașul de la poalele Codrilor”, editată de către Mariana Iurcu, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași.

„O carte nouă înseamnă cel puțin o informație nouă. Iar orașul Călărași și cetățenii săi tocmai au fost lipsiți de informații utile și veridice, timp de zeci de ani, cu privire la locurile minunate în care locuiesc or, datoria mea, ca muzeograf să aduc publicului, turistului, orășeanului acele informații de care se poate mândri”, a menționat Mariana Iurcu pentru site-ul: www.undaliberă.md.

Un al doilea motiv pentru care ea și-a dorit editarea acestui almanah este, faptul că timp de 15 ani nu s-a mai scris o monografie al orașului Călărași. „Iar eu am ars de dorința de o carte nouă încă din anul 2017, tot sperând că poate cineva va scrie. Doar în 2021 am decis ca acea persoană pot fi eu, plus primarul Olari Ion, a solicitat și m-a încurajat să o fac”, a mai adăugat dânsa.

Almanahul turistic va fi dedicat călătorilor îndrăgostiți de istorie, cultură și turismul din Republica Moldova. Oamenii care în vremuri grele și hotare închise, au știut să descopere o Moldovă frumoasă și bogată din care face parte și Călărașiul. „În mod deosebit citadinilor călărășeni ce își iubesc locul natal și au oblația morală să se mândrească de orașul lor cu toate frumusețile pe care le ascunde Codrul. Neapărat vreau să o dedic și echipei de la Muzeu”, a mai subliniat Mariana Iurcu.

Potrivit muzeografei, se preconizează că această carte să iasă de sub tipar în luna aprilie, către Ziua Internațională a Cărții care se sărbătorește pe 23 aprilie. ”Aș vrea în această zi deja să o țin în mână, acum e dată la redactare. Dar lansarea cărții, cel mai probabil, o vom face de ziua orașului Călărași, care se se sărbătorește de Duminica Mare. În acest an, orașul Călărași împlinește 590 de ani de la atestarea sa și această carte va fi un cadou pentru oraș și locuitorii săi, dar și cadou pentru toți oaspeții, delegații, turiștii ce ne vizitează”, a mai adăugat Mariana Iurcu.

De subliniat că, cartea va conține nu doar date istorice și nume notorii, dar va avea, ami mult, o conotație turistică. Cititorii vor descoperi în carte 14 capitole variate cu informații, curiozități, istorie, nume notorii, sculptură, mozaic, civilizația Cucuteni descoperită la Călărași, culinăria locală și multe altele, dar mai ales o colecție de fotografii al orașului văzut de sus, realizate de către fotograful Andrian Rusu. „Toate aceste capitole cu informații vor fi reduse la minim, ca să nu plictisim cititorul, dar să il provocăm să vrea să aprecieze, mândrească cu unicitatea orașului și, să meargă să viziteze aceste locuri, edificii, să înțeleagă cât de norocoși sunt că s-au născut la Călărași, oraș de la poalele Codrului”, a conchis dânsa.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *