Pompierii informează despre regulile de apărare împotriva incendiilor produse în locuințe

Imagine simbol: alba24.ro

În perioada sezonului rece, numărul de incendii produse în locuinţe şi gospodării ale cetățenilor poate fi în creștere, iar pagubele materiale sunt de cele mai multe ori însemnate. Uneori, flăcările iau chiar și vieți omenești. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, din neglijența oamenilor, care nu își iau toate măsurile pentru evitarea acestor tragedii, spun pompierii ungheneni.

Cauzele pot fi: sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau lăsate în funcțiune fără supraveghere, coșuri de fum defecte ori necurățate sau cenușa, jarul și scânteile sărite din sistemul de încălzire pe materiale combustibile din apropiere. Toate acestea conduc la statistici îngrijorătoare.

Astfel, Serviciul Prevenție al Direcției Situații Excepționale Ungheni recomandă cetăţenilor adoptarea următoarelor măsuri pentru prevenire a incendiilor care pot lăsa familii pe drumuri sau îndoliate în toiul iernii:

  • Se va folosi numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi se va evita supraîncărcarea acesteia;
  • Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului;
  • Este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;
  • Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare închisă;
  • În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m;
  • Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă
  • Cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat
  • Coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;
  • În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.

Totodată pompierii recomandă dotarea locuinţelor cu detectoare autonome optico-electronice de fum cu avertizare sonoră. Deoarece datorită detectorului instalat în interiorul casei de locuit, în urma acţionării acestuia, locatarii se pot evacua şi pot fi salvaţi, incendiile fiind depistate şi lichidate în faza incipientă de dezvoltare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *