Persoanele neangajate în câmpul muncii își pot asigura pensia la bătrânețe. Vedeți cum

Persoanelor neîncadrate în câmpul muncii își pot asigura stagiul de cotizare prin încheierea unui contract individual cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, informează site-ul instituției.

Potrivit prevederilor Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, persoanele pot fi asigurate pe bază de contract individual, plătind contribuţii de asigurări sociale de stat în sumă de 12.838 de lei pentru anul 2022, dar nu mai puțin de 1/12 din suma respectivă lunar, ceea ce constituie 1.069,84 lei pentru o lună. Persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual, se pot asigura pe bază de contract individual plătind contribuții în sumă de 3.270 de lei pentru anul 2022, dar nu mai puţin de 1/12 din suma respectivă lunar, adică 272,50 lei pentru o lună.

Perioada de achitare a contribuțiilor în baza contractului individual, reprezintă perioada asigurată care se include în stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă şi a ajutorului de deces.

Totodată, există posibilitatea asigurării retroactive pentru persoanele fizice cu începere din anul 1999, iar pentru persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual, cu începere din anul 2009, plătind pentru fiecare an contribuţia de asigurări sociale de stat în mărimea prevăzută pentru anul în care este încheiat contractul.

Contractul individual este încheiat prin intermediul caselor teritoriale, din raza domiciliului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *