Trei decenii de la înfiinţare. Atât a împlinit Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din oraşul Călăraşi
Vineri, 3 decembrie, la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din oraşul Călăraşi a fost mare sărbătoare. Instituţia a marcat trei decenii de la înfiinţare, iar evenimentul a fost unul de amploare, adunând laolaltă profesori, elevi, părinţi, absolvenţi, autorităţi, dar şi alţi invitaţi de seamă.
Aniversarea a fost marcată în zi de hram, iar peste tot domnea spiritul de sărbătoare. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi cu sare, au făcut o vizită în clasa viitorului – o sală modernă, proaspăt amenajată, au depănat amintiri, au admirat de pe un proiector o mulţime de poze de arhivă, iar foştii absolvenţi, o parte dintre ei chiar din prima promoţie (anul 1994), şi-au revăzut profesorii, au vorbit între ei, aducându-și aminte de frumoşii ani de liceu.
Un concert de zile mari au susţinut cei mai talentaţi elevi sadovenieni, iar publicul i-a admirat şi i-a aplaudat cu multă frenezie. Pe scenă s-a cântat, s-a dansat, s-au recitat versuri, nu au lipsit instrumentele muzicale, dar şi alte surprize pregătite de organizatori.
Aşa cum se cuvine la o aniversare, au fost trecute în revistă mai multe succese pe care instituţia le-a înscris de-a lungul vremii. De la microfon, directorul Valeriu Gorincioi a făcut o retrospectivă a anilor ce s-au scurs, vorbindu-le celor prezenţi în sală despre cum a evoluat liceul în cei 30 de ani, făcând referire la oamenii de calitate care au instruit şi s-au instruit aici, dar şi despre priorităţile de viitor. ”Mii de absolvenţi au „zburat” de la ”Sadoveanu” ajungând astăzi oameni de renume, atât în ţară, cât şi departe de hotarele ei. Cea mai mare realizare pentru noi rămâne a fi respectul cu care ne tratează foştii absolvenţi, dar şi faptul că mulţi dintre ei îşi aduc copiii tot în instituţia noastră, iar asta vorbeşte despre multe”, a menţionat Valeriu Gorincioi.
La rândul său, Gheorghe Şapoval, cel care a fost primul director al liceului, iar acum activează aici ca şi profesor, a retrăit emoţiile începutului de cale, amintind despre istoria fondării instituţiei de către un grup de temerari: Gheorghe Șapoval, Nicolae Drăgănel, Valeriu Gorincioi, Alexei Cotelea, Andrei Ciubotaru, Vladimir Susarenco, dar și alți entuziaști care, în anul 1991, când clocotea mișcarea de renaștere națională, s-au aventurat să fondeze o instituţie nouă, total diferită de cele de prin împrejurimi. „Avem o vârstă minunată – 30 de ani, la fel ca şi vârsta ţării în care ne-am născut. Chiar dacă iniţial liceul a fost deschis în incinta clădirii în care acum se găseşte Incubatorul de Afaceri din oraşul Călăraşi, cu timpul clădirea a fost schimbată, dar ceea ce ne defineşte rămân a fi profesioniştii de aici şi elevii dotaţi care ne fac mândri oriunde în lume”, a subliniat directorul de onoare al instituției.
Și Angela Cibotari-Starinschi, o absolventă din prima promoție a liceului, din anul 1991, le-a vorbit despre cum i-au schimbat viața profesorii de la Călărași, având un discurs de-a dreptul emoționant. ”Principala lecție pe care am învățat-o este că cel mai important lucru pentru un om este acela de a păstra respectul față de ceilalți. De la fiecare în parte am luat câte ceva, iar atunci când eram întrebată de unde vin, am rostit mereu numele liceului cu o deosebită mândrie”, a declarat absolventa.
La moment în Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu” învață 563 de elevi, care sunt instruiți, cu multă dăruire, de 40 de profesori. Printre ei se regăsesc mai mulți dascăli care au muncit la fondarea instituției acum 30 de ani.
Doina Harea
Lasă un răspuns