Tinerii jurnaliști în acțiune: Bravicenii obișnuiesc să arunce gunoiul la nimereală
Localnicii din Bravicea obișnuiesc să arunce gunoiul la nimereală, fără să țină cont că în sat există o gunoiște autorizată. Aceasta a fost amplasată la marginea satului, pentru a nu aduce daune locuitorilor din localitatea noastră. „Gunoiștea a fost îngrădită cu un gard din plasă metalică pentru ca deșeurile să nu se răspândească pe terenurile agricole ale localnicilor. Însă plasa a fost furată, iar administrația publică locală a cheltuit din nou bani pentru a reface gardul. Oricum, cetățenii sunt iresponsabili și aruncă deșeurile până la gard”, spune Alexei Zatic, primarul de Bravicea.
Pentru a simplifica procesul de aruncare a deșeurilor, administrația publică locală a pus la dispoziția oamenilor din sat, în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, două tractoare care colectează gunoiul de la porțile consătenilor. Deșeurile trebuie să fie puse în saci și lăsați la poartă. Pentru a cest serviciu, locuitorii satului achită lunar o taxă de salubrizare de 2 lei pentru cap de locuitor, care nu este achitată în timp și de toți. „Această plată este practic insuficientă pentru o gestionare eficientă a deșeurilor”, a mai spus primarul.
O cauză gravă care duce la acumularea de gunoi pe câmpuri, în păduri, pe marginea lacurilor sau chiar pe drumurile din localitate ar fi și lipsa urnelor, afirmă unii cetățeni. Numai că, lipsa educației ecologice și a bunului simț în rândul unor locuitori din sat, au dus la distrugerea sau furtul urnelor instalate în locurile publice.
Aruncarea deșeurilor în locuri neautorizate nu doar că reprezintă o încălcare a legii dar și pune în pericol sănătatea și siguranța oamenilor. Întrebați dacă sunt conștienți de pericolul ecologic creat de gunoiștile neautorizate, unii consăteni au afirmat că cei care încalcă legea ar trebui pedepsiți aspru și au susținut că ar dori să se implice pe viitor în acțiuni de salubrizare.
Articolul este scris de Irina Batcu în cadrul proiectului: „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”.
Proiectul este implementat de Asociația Baștina Frăsinești Ungheni, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Integrată Căușeni (ADDI), în cadrul Programului de Granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).
Lasă un răspuns