Abuzul sexual asupra copiilor – o realitate tragică în societatea în care trăim

Imagine simbol

În perioada lunilor noiembrie-decembrie 2021, la nivel naţional se desfăşoară Campania de informare cu privire la Ziua pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale și Abuzului Sexual. Scopul acestei zile  este de a aduce la cunoștință faptul că exploatarea sexuală și abuzul sexual asupra copiilor este încă o realitate tragică, iar părinții, educatorii, ONG-urile și factorii de decizie trebuie să ia măsuri concrete pentru a o combate.

Statisticile arată că unul din cinci copii, la nivel european, devine victimă a unei forme de violență sexuală înainte de a împlini vârsta de 18 ani. În Republica Moldova lucrurile sunt la fel de îngrijorătoare, cifrele arată că una din șapte fete și unul din 20 de băieți au fost supuși violenței sexuale până la vârsta de 18 ani. Cifrele însă ar putea fi mult mai mari, deoarece multe cazuri rămân nedescoperite. Deseori, agresorii fac parte din „cercul de încredere al copilului”, fiind chiar membrii familiei sau persoane apropiate.

Despre cum stau lucrurile în raionul Călăraşi la acest capitol, am discutat cu Ion Carp, procuror în Procuratura raionului Călărași. Potrivit lui, actualmente asistăm la creşterea numărului de infracțiuni sexuale declarate în care sunt implicați copiii, precum şi la diversificarea formelor de infracțiuni sexuale împotriva copiilor: de la infracțiunea de viol, la utilizarea copiilor în scopuri perverse şi acostare a copiilor în scopuri sexuale. „Datele arată o uşoară creştere a infracțiunilor cu caracter sexual asupra copiilor în primele 9 luni ale anului 2021. Mai grav este faptul că unele cazuri de infracțiuni cu caracter sexual împotriva copiilor au avut loc chiar în familii, din partea tatălui biologic, concubinului sau a altor rude, ba chiar și în familii parentale unde minorii erau plasați temporar”, a declarat Ion Carp.

Potrivit procurorului, în toate cauzele penale din acest an, acolo unde drept victime sunt recunoscuţi  minorii, acestora li s-a acordat asistența psihologică necesară. Pe parcursul a mai multor ani la Călăraşi s-au studiat cauzele penale instrumentate de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliţie Călărași, avându-se drept scop cercetarea consecințelor abuzului sexual din copilărie asupra vieţii de adult prin cunoașterea factorilor protectivi şi ai celor de risc. Constatarea este că o parte semnificativă a cazurilor de abuz sexual înregistrate în perioada copilăriei, consiliate de către specialişti, reflectă abuzuri sexuale pentru o perioadă îndelungată (1-8 ani). De asemenea s-a constatat că în multe cazuri, abuzul sexual are loc după plecarea la muncă peste hotare a unuia dintre părinţi sau chiar a ambilor, iar în multe cazuri se atestă prezenţa unei relaţii precare între mamă şi copilul abuzat sexual, inclusiv lipsa de ataşament.

„Abuzul sexual asupra copilului este greu de identificat, în special în situația în care copilului îi este frică și rușine să vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat. Fiecare specialist care intră în contact cu copilul ar trebui să cunoască caracteristicile și indicatorii specifici ai abuzului și să acționeze corespunzător. În special, lucrătorii medicali ar trebui să fie atenți și să nu treacă cu vederea semnele care indică sau care ar putea dezvălui un potențial abuz. Ei ar trebuie să conștientizeze că de acțiunile lor depinde sănătatea și starea psiho-emoțională a unui copil. Pe această cale, încurajăm toți lucrătorii medicali, care intră în contact cu copiii, să fie sensibili la cazurile suspecte de abuz, să le raporteze autorităților competente și să vină cu mesaje clare”, este de părere procurorul Ion Carp.

Abuzul sexual în copilărie determină multiple consecinţe pe termen lung: comportament rebel în calitate de mecanism de autoapărare pe care îl dezvoltă, inclusiv agresivitate, frică, neîncredere în oameni, probleme de sănătate, abuz sexual repetat, tentative de suicid, transmiterea comportamentului de victimă, inclusiv, propriilor copii, relaţii sexual precoce, practicarea prostituţiei, frica de a deveni mame etc. Potrivit specialiştilor, este necesar de a pune la dispoziția publicului cât mai multe materiale informative privind pericolul abuzului și exploatării sexuale a copiilor, inclusiv în mediul online.

În caz de abuz, acesta poate fi raportat prin mai multe modalități: apelând la numărul de telefon  116-111 (Telefonul copilului), la numerele (022) 75-88-06 şi (022) 75-67-87 (Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii), la numărul 112 (Serviciul național unic pentru apelurile de urgență), dar şi prin e-mail la adresa: diii.ini@igp.gov.md (Direcția investigații infracțiuni informatice), sau apelând la site-urile: politia.md, siguronline.md, 12plus.md.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *