Antreprenorii din Ungheni se dezvoltă grație asistenței Uniunii Europene

15 antreprenori din Ungheni au primit granturi în valoare de la 15.000 până la 30.000 euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Totodată, au fost oferite certificate de grant în valoare de până la 20.000 euro fiecare pentru două organizații non-guvernamentale și suport în valoare de 1620 euro fiecare pentru trei asociații obștești din regiunea Ungheni.

 „Ne bucurăm să vedem că sprijinul acordat de Uniunea Europeană în cadrul programului Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, aduce beneficii economiei locale și societății. Beneficiarii de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii acoperă activități în mai multe sectoare: agricultură, producere și servicii publice. Această gamă diversă confirmă potențialul care există și oportunitățile concrete oferite de asistența UE pentru dezvoltarea unei economii locale mai puternice, mai ecologice și mai durabile. În plus, sprijinul pentru grupurile vulnerabile ale populației reprezintă un element important pentru organizațiile societății civile care beneficiază de aceste granturi”, a menționat Ion Guzun, reprezentantul Delegației Uniunii Europene prezent la eveniment.

Zece companii existente și cinci start-up-uri din regiunea Ungheni vor beneficia de asistență financiară din partea UE pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerilor, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunii pentru noi investiții. Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite, pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunii-cheie.

Suntem bucuroși să susținem și să motivăm spiritul antreprenorial al bărbaților muncitori și femeilor muncitoare din Ungheni care sunt dispuși să-și investească resursele și eforturile în demararea sau dezvoltarea afacerii lor, aici, în Republica Moldova. La fel, spiritul civic al ONG-urilor locale din Ungheni este lăudabil, pentru dăruirea lor în abordarea provocărilor și facilitarea accesului la serviciile publice pentru cei excluși”, a menționat Zinaida Adam, coordonatoare program, PNUD în Republica Moldova.

Beneficiarii programului de granturi pentru business, ediția a doua, acoperă domenii diverse de activitate: agricultură, turism, patiserie, croitorie, materiale de construcție ș.a. În total, afacerile susținute vor crea peste 85 noi locuri de muncă permanente şi sezoniere în regiunea Ungheni.

„Sunt sigur că susținerea antreprenorilor de programul EU4Moldova: Regiuni-cheie reprezintă un element esențial în dezvoltarea economică a regiunii Ungheni, iar resursele oferite beneficiarilor le deschide noi orizonturi în lumea businessului. Ne bucurăm pentru cei 15 antreprenori și le dorim perseverență,  creativitate, gândire pozitivă și pasiune în lansarea noilor afaceri sau consolidarea afacerilor existente. Totodată, ONG-urile câștigătoare vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor sociale oferite cetățenilor”, a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Corina Țaranu este o antreprenoare din Ungheni, care din 2008 deține o companie care prestează servicii de cusut pe bază de contracte. Majoritatea produselor realizate de compania Corinei Țaranu  sunt exportate  în România, Marea Britanie, Germania și Italia. Grantul în valoare de 29 994 euro obținut, dar și contribuția proprie vor fi investite  în achiziționarea de mașini și utilaje destinate producerii colecțiilor de îmbrăcăminte pentru copii, precum și a scutecelor reutilizabile lavabile.

Sunt nespus de fericită că vom beneficia de un suport financiar atât de consistent. Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie ne deschide perspective majore strategice care ne vor face competitivi atât pe piața națională, cât și internațională. Acest sprijin ne face să fim creativi, actuali, organizați și liberi pentru a implementa cele mai îndrăznețe planuri”, spune Corina Țaranu, directoarea SRL Karina-Texstyle.

Inițiativele civice susținute de UE vor ajuta comunitățile din regiunea Ungheni să rezolve mai multe probleme cu care se confruntă. Viorica Său reprezintă asociația obștească „Alternative Sociale” din mun. Ungheni, care în acest an a obținut un grant în valoare de 19 951 euro. Grație acestei contribuții, va fi îmbunătățită calitatea vieții persoanelor în etate și cu dizabilități din raionul Ungheni, prin facilitarea accesului la serviciile publice  primare și de specialitate.

„Serviciile publice sunt garantul bunăstării unei societății. Acest proiect va oferi acces la servicii publice pentru persoanele vulnerabile”, a notat Viorica Său, manageră de proiect, AO „Alternative Sociale”.

Câștigătorii celui de-al doilea apel de granturi lansat în luna mai 2021 de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” au fost selectați în cadrul unui concurs la care s-au înscris 106 antreprenori din regiunile Cahul și Ungheni.

Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este de aproximativ 1,7 mln. euro, iar sectorul asociativ va beneficia de suport financiar și tehnic în valoare de aproximativ 90 mii euro.

***

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).  

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *