Cum a decurs vaccinarea contra Covid-19 la punctul de vaccinare din Ungheni

În perioada 28 – 31 octombrie, la Ungheni, a fost deschis un Punct de vaccinare contra Covid-19, în cadrul unei farmacii din incinta unui megamarket. Acesta a fost deschis în contextul Săptămânii Imunizării.

În ultima zi, pe 31 octombrie, am mers la Punctul de vaccinare pentru a vedea care este situația acolo.

La ora 10 dimineața nu era nici o persoană care să se vaccineze și nimeni încă nu se vaccinase până la acea oră. „Aici vaccinarea merge lent, oamenii se apropie doar sa se informeze despre ce vaccinuri sunt în stoc”, ne spune Lilia Covali, medicul de familie, care era de gardă în acea zi la Punctul de vaccinare.

Ce zic cetățenii?

Între timp, la Punctul de vaccinare s-a apropiat un tânăr de 32 de ani. Acesta se imunizase cu 3 luni în urmă, dar a fost curios și el să afle ce vaccinuri sunt disponibile. L-am întrebat, desigur, ce crede despre vaccinul anti Covid-19. „Eu cred că ar trebui toată lumea să se vaccineze”, ne-a spus sigur Ivan Corsun, după care a mai adăugat: „Cred că cei care au realizat vaccinul, nu l-au făcut undeva pe marginea drumului, dar au lucrat specialiști în domeniu, pentru a ajuta să scăpăm de acest virus. Însă, o parte din populație încă se teme de faptul că peste 2-5 ani, cei care s-au vaccinat vor muri. Să presupunem că toți oamenii se vaccinează, înseamnă că toți au să moară și pământul va fi nepopulat? Eu recomand ca toți să să se vaccineze, ca să revenim la normalitate. M-am vaccinat cu trei luni în urmă și mă simt bine după vaccin”.

Un alt cetățean, Mihai Chiriac, care a venit să facă piața, ne-a spus că organizațiile masonice ar sta în spatele pandemiei. „Masonii au inventat acest virus pentru a reduce din populație. Nu sunt vaccinat, dar consider că din cauza serviciului pe care îl am, mă vor obliga”, spune sigur pe sine, bărbatul, neștiind că aceasta este o dezinformare.

O altă doamnă de care m-am apropiat, spune că încă nu s-a vaccinat. Trebuie să mă duc mai întâi la medic, nu pot așa să mă vaccinez. Dar am să mă mai gândesc”, spune ea, refuzând să ne zică care-i este numele.

Voluntarii au încercat să convingă oamenii să se vaccineze

Îmbrăcați în veste distinctive, câțiva voluntari au intrat în discuții cu oamenii care treceau prin imediata apropiere a megamarketului, dar împărțeau și pliante informative.

L-am zărit printre voluntari și pe Andrian Cheptonari, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Astăzi, sunt în calitate de voluntar pentru campania de vaccinare. Cred cu toată convingerea că vaccinul protejează și încerc să conving de acest lucru și oamenii. Am alocat ziua de sâmbătă să merg prin sate, iar acum sunt în piață, pentru că, chiar cred și încerc, să aduc cât mai multă informație oamenilor. Cei care s-au vaccinat au reușit să o facă benevol, pentru că au înțeles importanța vaccinării, acum deja lucrăm cu o pătură care a fost supusă de multe ori dezinformării și trebuie să aducem informații cât mai argumentate. Nu este cea mai ușoară sarcină ca să discuți cu oamenii care au fost supuși dezinformării”, ne spune dânsul, menționând că el personal, s-a vaccinat încă în primele zile când a fost posibil pentru populație.

Și Andrei Grițco, șeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat s-a implicat activ, la rându-i, în campania de vaccinare. Mai mult decât atât, a împărtășit și din experiența sa în calitate de voluntar. „Sunt încă foarte mulți oameni care refuză să se vaccineze din varii motive, dar am întâlnit și persoane care stăteau la dubii, poate din motivul că nu sunt destul de informați.

În concluzie, am discutat cu acești oameni, i-am informat și am adus argumente științifice ca să-i convingem să se imunizeze”, a menționat dânsul.

Conform datelor oferite de către Direcția Centrului de Sănătate Publică, în cadrul acestui punct de vaccinare, în zilele 28 – 31 octombrie, s-au vaccinat contra Covid-19 – 17 persoane. „Trebuie de vaccinat, însă lumea nu vrea să înțeleagă necesitatea vaccinării”, a conchis Lilia Covali.

Notă: Acțiunea face parte din Săptămâna Imunizării, organizată de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri. Pe parcursul acestei săptămâni și în perioada imediat următoare, autoritățile din sănătate își propun să organizeze mai multe evenimente pentru a încuraja oamenii să meargă la vaccinare.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *